Ansökningarna om solcellsparker har ökat lavinartat

Solcellsparkerna blir en allt vanligare syn runt om i Sverige. Bara i Östergötland har ett 50-tal anmälningar inkommit till Länsstyrelsen de senaste två åren. Den största parken som planeras ligger utanför Borensberg.

Ansökningarna om att bygga solcellsparker har ökat markant hos Länsstyrelsen i Östergötland de senaste åren.

Ansökningarna om att bygga solcellsparker har ökat markant hos Länsstyrelsen i Östergötland de senaste åren.

Foto: Sofie Axelzon

Motala2023-10-18 12:00

För bara några år sedan var solcellsparker en ovanlig syn i Sverige och då var det vanligast att solceller var något man såg på hustak. Men de senaste åren har intresset för solenergi och anläggande att solcellsparker tagit fart rejält. Vilket inte minst Länsstyrelsen i Östergötland märkt av. Där har ansökningarna om att anlägga solcellsparker ramlat in i en allt stridare ström.

– Det är väldigt mycket solcellsparker. Det blev verkligen en boom för två år sedan och sen har den bara hållit i sig. Det har väl med energikris och den gröna omställningen att göra. Det har pågått under lite längre tid i Skåne och i de södra delarna av landet men för två år sedan kom det hit också och sen har det bara fortsatt fyllas på, säger Emma Polder, naturvårdshandläggare Länsstyrelsen i Östergötland. 

Den största solcellsparken som så här långt påbörjat sin ansökan är företaget Ilomatar Solars som planerar att anlägga en park på 550 hektar i Olivehult utanför Borensberg. Där måste dock företaget inkomma med en miljökonsekvensbeskrivning innan Länsstyrelsen kan fatta beslut om parken kan godkännas. 

– Från Länsstyrelsens håll finns det ingen tidsgräns för när den måste vara klar. Det är upp till bolaget att ta fram miljökonsekvensbeskrivningen för att komma vidare i processen. Det får dock inte ta så lång tid så att uppgifter hinner bli inaktuella men oftast tar en sådan process runt ett år, säger Emma Polder. 

Vad är det svåraste i er beslutsprocess när det gäller att ge tillstånd för solcellsparker?

– Ofta anläggs solcellsparker på brukningsvärd jordbruksmark och den är också väldigt viktig. Utmaningen är att göra avvägningen om den här marken lämpar sig bättre för energiproduktion än för produktion av livsmedel. Så vi gör en noggrann avvägning i varje enskilt fall vilket som är mest lämpligt. 

Som markägare kan det vara en lönsam affär att arrendera ut sin mark till ett företag som vill anlägga en solcellspark. Det rör sig ofta om arrenden som sträcker sig över 40-50 år där markägarna får både en fast del och en rörlig del, beroende på elpriset, i ersättning per hektar.

– Bedömer man att man har en svårbrukad mark så är intresset stort för att arrendera ut den, det ser vi, säger Emma Polder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!