– Möjligheten till korttidspermittering blev till stor hjälp, utan den hade det blivit besvärligt. Nu kunde vi permittera personal, men ha kvar dem som anställda. Annars hade vi nog tvingats säga upp personal och starta en betydligt längre process att nyanställa igen. Nu kunde vi accelerera snabbt när branschen tog fart igen.
Holms startades av Edvin Sandström 1927. Från början och en bit in på 40-talet tillverkade man hästskor, främst till arbetshästar, men när de ersattes av traktorer försvann efterfrågan och man blev tvungna att ställa om.
– Då såg Edvin en marknad som tidigare inte funnits och övergick till tillverkning av sopmaskiner och plogar till traktorerna, berättar Carl Gindahl.
Företaget växte fort, produkterna utvecklades och senare tog sonen Henry över som ägare. 2011 ärvdes företaget av hans tre döttrar Maria, Eva och Annie som alla arbetat i företaget i olika omgångar.
2017 rekryterades Carl Gindahl som vd, efter en bakgrund inom maskinbranschen vid Volvo Construction Equipment, och ett år senare, i juli 2018, såldes hela bolaget till investeringsbolaget Helix Kapital med säte i Stockholm.
Att han själv bytte från en roll inom storföretaget Volvo, vid tillfället på en ledande position i Dubai, till att leda då familjeägda Holms Industri i Motala förklarar han så här.
– Det fanns en helt annan utmaning med att gå från att vara en kugge i en större organisation till att ta ledarskapet i ett bolag av den här storleken, har en hög internationell prägel då 60 procent av försäljningen är export och har en fantastisk potential med produkter av världsklass men mycket hög konkurrenskraft.
Samtidigt som Carl rekryterades sattes en tillväxtstrategi med målet att växa med tio procent per år, från de 90 miljoner man omsatte då.
– Det var en klassisk strategi som byggde på att expandera geografiskt, att hitta nya marknader, samt att bredda produktportföljen och ha mer att erbjuda redan befintliga kunder.
Han berättar att man också jobbat hårt med bredda sin marknadsföring, inte minst digitalt och på sociala medier. Det har gjort att man nått målet att växa på hemmamarknader i Sverige och Norge, samt lyckats bryta sig in bland annat i Beneluxländerna och flera tysktalande länder.
Omsättningen har också växt till en omsättning på från 90 miljoner 2017 till 122 miljoner 2019, ett lyft med drygt 30 miljoner på två år.
– Men sen kom pandemin och 2020 föll vi tillbaka till 98 miljoner, till stor del för att det uppstod en avvaktan på marknaden. Man kan tycka att alla behöver ploga sina vägar och sopa sina gator ändå, men de kunder som behövde byta ut sina produkter körde med dem ett tag till för att man inte vågade investera.
Det är i det här läget som Carl Gindahl tackar den svenska regeringens strategi med korttidspermitteringar som man använde sig av.
– Vi kunde som jag sa tidigare behålla personal med stor kompetens och kunskap i bolaget och när kunderna återkom i november 2020 kunde vi accelerera vår produktion snabbt och möta behovet.
2021 gjorde företaget, som nu bytt namn från Holms Industri till Holms Attachement, sitt bästa år på väldigt länge och omsatte cirka 134 miljoner.
– Vi är jättenöjda och hade ett fantastiskt år. Ändå finns fortfarande en mycket stor potential i bolaget att växa ännu mer. Vårt mål är att fortsatt öka med tio procent per år och det har vi alla möjligheter att lyckas med.
Holms har ända sen starten för 95 år sen funnits på samma plats, utmed Holmsvägen. Och några planer på att flytta till annan plats eller annan ort finns inte.
– Frågar du mig tror jag att bolaget kan vara kvar här på samma plats i 95 år till, säger Carl och ler. Det här området räcker gott, våra lokaler på cirka 12 000 kvadratmeter är bra och vi ligger tillräckligt bra logistiskt sett, ganska nära de större vägarna. Idag kör vi bara dagskift, om vi behöver finns det alla möjligheter att utöka med mer personal och fler skift, för att ytterligare öka kapaciteten.
Idag har bolaget 56 anställda totalt, varav fyra personer i USA och en i centraleuropa. Och nyanställningar är på gång.
– Vi har redan idag behov av några personer och det kommer att bli fler framöver.
Hur ska 95-årsdagen firas?
– Lite oklart än så länge. 9 maj är födelsedagen och då blir det säkert tårta eller så. Sen räknar vi med att ha en fest för alla anställda i sommar.