Annsofi startar eget tårtföretag

Hösten 2014 drabbades AnnsofiHeimdahl av ett sjukdomsbesked. Upplevelsen väckte många tankar och gav henne så småningom kraft att våga hoppa av en trygg tjänst. Till våren startar hon eget företag, Mitt godaste Motala.

Foto: Privat

Motala2016-03-26 11:59

– Livet är här och nu, säger hon när vi träffas hemma i lägenheten på Bergsätter. Redan på morgonen har hon gräddat muffins som hon sedan dekorerat med frosting, små påskägg och jordgubbar, lagom till fikat.

Annsofi börjar berätta om hur livet såg annorlunda ut för 1,5 år sedan när hon fick beskedet från läkaren om att hon drabbats av malignt melanom.

– Jag är inte rädd för att dö, men vill inte göra det nu, säger hon.

Efter en omfattande operation i ena överarmen går hon idag på kontinuerliga kontroller. Förra våren tog hon också steget och sa upp sig från jobbet på Biltema efter fyra år.

Inte sällan hör man talas om människor som i ungdomen visat talang för något men som drar nytta av den först på senare år. Annsofi har ingen sådan historia att berätta. Visst, berättar att hon ogillade skolan och föredrog praktiska ämnen. Men hon har aldrig bakat mer än någon annan eller upplevt att hon har konstnärliga talanger. Exakt hur det hela började kan hon inte säga, men plötsligt satt hon vid köksbordet och formade små, små dekorativa figurer av sockerpasta till tårtor och andra bakverk. Via nätet har hon sedan fått många tips, både på hur man hanterar livsmedel, var man köper roliga tillbehör och vilka smaktillsatser som kan kombineras.

– Jag upptäckte att det var kul att sitta och plocka och började fixa tårtor till barnens kalas, säger hon.

Enligt Annsofi saknas det idag möjlighet att kunna köpa specialdesignade tårtor i Motala. Hon väljer också bort traditionella fyllningar, experimenterar hellre med olika godissorter som smälts ner i grädde. Efter sex timmar kan man sedan vispa upp den igen. Dumlefluff med hallon, godisbilar, turkisk peppar eller lemoncurd-grädde är några exempel.

Annsofi har också ett krav på sin tillverkning.

– Allt ska gå att äta på tårtan.

Okokt spagetti är därför ett bra tillbehör för att få små figurer att hålla ihop. I köksskåpen har hon mängder av redskap och silikonformarna är hennes bästa vänner.

På senare tid har tårtförfrågningarna ökat utanför familje- och kompiskretsen vilket lett till att hon känner sig redo att göra riktiga affärer. Mitt godaste Motala beräknas starta under maj månad, lagom innan studenter och bröllop tar vid. Annsofi säger att hon egentligen inte är en person som gillar att stå i fokus, men uppmärksamheten gällande bakverken gläder henne.

– Det är en ära eftersom det är en bekräftelse på att jag är bra. Det här är min dröm, säger hon.

AnnsofiHeimdahl

Ålder: 39.

Familj: Maken Mattias, tre söner 13, 10, 8 år.

Bakgrund: Gick handel- och ekonomi på dåvarande Platenskolan. Har jobbat på Hycop och Biltema samt gått en kurs i livsmedelshantering.

Favoritingrediens: Smör.

Någon jag skulle önska att få baka en tårta åt: Mig själv, till bröllopet för åtta år sen eller - Bruce Springsteen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om