Ändrad skolstart ska spara kommunen pengar

Bildningsnämnden måste spara. En lösning kan vara att låta eleverna börja skoldagen senare eller tidigare.

Bildningsnämnden vill undersöka möjlighet att ändra startiden för skoldagarna.

Bildningsnämnden vill undersöka möjlighet att ändra startiden för skoldagarna.

Foto: Anders Eklund/Arkivbild

Motala2019-12-18 06:00

Det här året går bildningsnämnden back 19 miljoner kronor. Nästa år är det fortsatt tufft ekonomiskt. Nämnden vill samtidigt göra satsningar och för att ha råd kommer det att krävas sänkta kostnader på annat håll. En lösning som Alliansen vill gå vidare med är mer flexibla starttider för elevernas skoldagar.

Genom att vissa skolor eller elevgrupper börjar något tidigare och andra något senare är tanken att färre fordon behöver användas genom att samma buss skulle kunna köra flera turer.

– Än så länge finns inget konkret förslag framme, men vi tänker att det här skulle kunna innebära effektiviseringar, säger Mark Henriksson (M), ordförande i bildningsnämnden.

Förslaget har väckts tidigare av en allianspolitiker, men röstades då ner även av de styrandes politiker. Nu har de dock funderat vidare och anser nu att frågan är värd att titta vidare på.

– Vi vet inte i dagsläget hur mycket som man måste justera starten på morgnarna. Vissa skulle behöva börja tidigare och andra senare, säger Mark Henriksson.

När skulle det här kunna genomföras?

– Vår ambition är att få ekonomisk effekt på helåret. Då måste det här komma igång så snart som möjligt, säger Mark Henriksson.

Hur mycket förslaget skulle kunna spara är dock inte heller utrett. Inte heller hur tidig eller senarelagd skolstart som skulle krävas.

På Östgötatrafiken som kör skolskjutsar och planerar en del insatser är man rejält positiva till förslaget.

– Generellt sett tycker vi att det är en mycket bra tanke. Vi har en morgonpeak vid åttatiden och om vi skulle kunna sprida ut den skulle det ha stor betydelse, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef.

För deras del ser han en vinst framför allt om man skulle öka flexibiliteten i starttiderna för gymnasieskolan. Om elevresorna där skulle spridas ut jämnare under en timme på morgonen skulle det innebära mindre trängsel på bussar och tåg. Detta skulle i sin tur öka möjligheten att locka nya resenärer att välja att åka kollektivt.

– Och det har vi ju som mål att göra, säger Mattias Näsström.

Han tar ett exempel med en gymnasieskola i Norrköping som flyttade och då såg stora problem att lösa trafiken till skolan på morgonen.

– Genom att sprida ut lektionsstarterna mellan 8.00, 8.10, 8.20, 8.30 och 8.40 kunde de lösa allting utan att vi behövde sätta in extra trafik, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!