– Vi höll en dialog med polisen i lördags, men älgen sågs inte till något mer. Vi ville avvakta för att se om den hittade tillbaka till skogen, vilket jag tror att den har gjort, säger kommunjägaren i Motala som vill vara anonym.
Älgen hade setts strosa omkring i trädgårdar och gator i Holmsområdet på lördagen och även fångats på film.
Vi pratade med älgforskaren Göran Ericsson på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som beskriver hur älgar kan agera i trängda situationer och hur man ska göra om man möter en älg inne i ett samhälle.
Varför kommer älgar in till städerna?
– Många av dem rör sig nära oss hela tiden, men när det blir snö tar de ett kliv närmare in i samhället. Det finns mer mat inne i städerna och fina fruktträd i trädgårdarna. När det är snö försvinner annan mat och trädgårdar blir mer lockande.
Hur farlig är en älg?
– Alla djur är farliga för människor, men älgens storlek är försvårande för människan. Man ska undvika att tränga sig förbi en älg som står på en trång plats. En oförklarlig älgattack beror ofta på att den är trängd eller redan har blivit skrämd av någonting och är stressad. Om en människa då kommer för nära kommer den försöka försvara sig.
Vad ska man göra vid ett älgmöte?
– Det viktigaste är att stå upp, inte ramla. Om man ligger på marken kan älgen göra ett utfall och stampa dig med klöven. Det är klöven som är farlig. Det bästa är att ge älgen utrymme, ta en annan väg. Rör dig, gör ljud, hojta, vifta med armarna, gå baklänges därifrån. Om du har hund så koppla den.