Alf kan det mesta om Vätterns invånare

Det han inte vet om Vätterns fiskar är inte värt att veta. Men förutom fiskar och fiske gillar han även jakt och har blivit upplärd av Lindorm Liljefors. Möt Alf Hultqvist.

Mår gott. Abborrarna på Vätternakvariet får bland annat njuta av räkor som mat.

Mår gott. Abborrarna på Vätternakvariet får bland annat njuta av räkor som mat.

Foto: Anders Törnström

MOTALA2016-09-27 10:00

Intresset för jakt och fiske har funnits med som en röd tråd i Alf Hultqvists liv:

– Jag metade redan som liten grabb slaskmört nere vid Motala ström. Vi fiskade mört vid avloppsrören. Stora rackare ibland. Sen använde vi mörten som bete för att fånga gäddor som gick längre ut i Motala ström. Det gällde bara att se upp för tillsyningsmannen, en nitisk rackare. Han var inte så förtjust i vårt tjuvfiske.

Alf Hultqvist är uppvuxen i Nedre Holm och pluggade på Södra skolan till sjätte klass:

– Jag hade Willy Elf som lärare. Han var fantastisk. Sträng och bestämd, men rättvis. Vi fick mycket tillbaka. När vi hade skött oss under veckan fick vi vara i Staffanstorp och spela fotboll och göra annat kul på fredagen.

Efter realskolan på Högre allmänna läroverket var Alf Hultqvist i första årskullen på Platenskolan där det blev naturvetenskaplig linje. Militärtjänsten gjordes på T1 i Linköping, 15 månader som signalunderofficer.

– Sen blev det Motala igen och då fick jag ett vikariat som gymnastiklärare på Platenskolan. I min ungdom var jag ganska framstående i friidrott och vann det mesta på skolnivå. Jag tävlade i det mesta, förutom i stav för det tyckte jag var lite larvigt. Jag hade även en del framgångar när jag tävlade för Maif, så det var ganska lätt att få det jobbet.

Men nu var det inte gymnastiklärare som Alf siktade på. Han funderade i tidig ålder på jakt som yrke och hade planer på jaktvårdsskola, men behövde praktik. En dag svarade han på en annons om att jaktelev sökes.

– Det var Lindorm Liljefors som ville ha en jaktelev, klippt och rakad skulle man vara. Så stod det i annonsen. Jag sökte och en morgon hade telefonen ringt, men jag var ute och fiskade. Lindorm ringde upp igen och jag fick beröm för att jag var ute i naturen så tidigt på dagen, så jag fick komma på intervju och fick praktiken.

Lindorm Liljefors bodde på gården Skyttorp, norr om Uppsala.

– Jag bodde med familjen på gården. Jag var med Lindorm och jagade på många platser i Sverige. När vi var hemma på gården hade jag hand om 25 hundar och tog även emot samtal från konstuppköpare. Men jag var tillsagd att det inte fanns något att sälja, Lindorm var sån. Tyvärr hade jag på den tiden inte så bra koll på konst. Det var ju egentligen en fantastisk miljö med mängder av Brunos och Lindorms konstverk.

Efter ett lärorikt år var det dags för ett nytt äventyr.

– En kompis hörde av sig och frågade om jag skulle med till Kanada. Vi hade alltid pratat om det, så jag följde med på jordbrukspraktik. Jag hade jobbat lite på lantbruk under somrarna så lite kunde jag.

Praktiken blev på en stor gård i Alberta, i västra Kanada.

– Jag blev som en medlem i familjen. Det var en jättestor gård med 1 000 djur på prärien. Jag blev cowboy med alla attribut. Ingen revolver, men väl ett Winchester-gevär. Det var en rolig tid.

Tillbaka i Sverige blev det jobb på E-lux för att spara pengar inför nya äventyr:

– Jag ville plugga på college och hamnade i Lethbridge, söder om Calgary. Jag studerade till vakt i nationalparkerna och träffade många härliga människor. Jag hade bland annat två indiankompisar, Gula hornet och Många fingrar. Vi hade många roliga upplevelser tillsammans.

Men Alf började allt mer tveka om det här var hans framtid. Det slutade med resa hem till Sverige och engelskastudier på universitetet i Linköping.

– Jag jobbade därefter som lärarvikarie i flera år. Det var kul men ganska slitsamt att hoppa in. Jag kände inte eleverna och hittade inte. Men det var ganska bra betalt.

Många Motalabor känner säkert igen Alf Hultqvist sedan tiden på Intersport, när butiken fanns på Platensgatan och ägdes av Harry Ydstrand:

– Jag jobbade där i 17 år. Jag sysslade främst med att sälja friluftslivsgrejer och på vintern blev det även mycket skidservice. Det var väldigt populärt med utförsåkning då under Stenmark-epoken. Nästan alla skulle prova på slalom.

För fyra år sedan började Alf jobba på Vätternakvariet, men han har även hunnit med att arbeta som svetsare:

– Efter en svetsutbildning på AMU fick jag praktik på Processmodul, vilket gav ett jobb. Jag jobbade i tolv år med lite mer avancerad svetsning av tryckkärl. Men sen slog firman igen och jag blev arbetslös. Jobbet försvann från en dag till en annan. Det var en knepig historia. Efter en tid sökte jag jobbet på Vätternakvariet och jag stortrivs.

När Alf berättar om invånarna i Vätternakvariet märks det att han brinner för jobbet. I det största akvariet finns bland annat abborrar, mört och gäddan Gösta.

– Så länge Gösta får mört bryr han sig inte om abborrarna. Men är han hungrig så kan det försvinna nån abborre.

Vad får fiskarna för mat?

– Dom äter olika saker, men det blir mycket räkor. Lite lyxlirare. Det blir både kokta räkor och råräkor. Besökarna uppskattar när det är matdags, för det plaskar och skvätter rejält när fiskarna mumsar på räkorna.

Abborrarna är rejält nyfikna. Är det tama fiskar?

– Det kan man nästan tro. Jag fiskar upp det mesta som finns här, eller får hjälp av andra. Abborrarna brukar ligga på botten och tjura i en vecka, men sen verkar de förlåta mig och sen är vi kompisar.

Har det skett några olyckor med fiskarna?

– Det har tyvärr dött flera gäddor. Den ursprungliga Gösta blev känd via tv-serien ”Familjen Annorlunda”, men en dag låg han på golvet. Han hade hoppat ut ur akvariet och hans efterföljare gick samma öde till mötes. Akvariet är nu utrustat med ett hoppskydd och även ett skyddsnät så nu har inga mer olyckor inträffat.

7 000 besökare om året kan Vätternakvariet ståta med.

– Det är vad som behövs för att vi ska hålla näsan över vattenytan, säger Alf Hultqvist innan det är dags att utfodra och prata lite med de boende på Vätternakvariet.

STEFAN MÖTER

Alf Hultqvist

Född: 1950.

Bor: Villa i Tegelviken.

Familj: Fru, två barn och två barnbarn.

Ser helst på tv: Naturprogram och sport.

Favoritbok: Någon av Gustaf Schröders böcker.

Favoritmat: Stekt abborre med färskpotatis.

Favoritdryck: Öl, gärna egentillverkad.

Favoritfilm: ”Rädda menige Ryan”.

Alf om...

Närkontakt med björn: Under min praktik i Kanade stack jag och kompisen iväg till nationalparken Yellowstone. Inne i parken kom en söt björnunge gåendes framför bilen. Vi hoppade ut och ungen fick chokladbitar. Sen vände vi oss om och då kom mamma björn lufsande. Vi rusade till bilen, men hann inte veva upp fönstret. Björnhonan skickade in ramen och ville ha mat. Då var min puls hög. Sedan klättrade björnen upp på huven för att hämta en jordnöt. Det var den lacken...

Närkontakt med björn igen: En kväll gjorde vi upp eld i parken efter mörkrets inbrott, vilket inte rekommenderades eftersom det drog till sig djur. Vi hade träffat två tjejer från New York. Dom var livrädda ute i vildmarken och vi bättrade på skräcken. När vi lagade pizza över elden dundrade det till bredvid oss. En björn hade känt doften av pizzan. Den var bara några meter bort, men gick i stället till granntältet och gav sig på deras låda med proviant. Björnen fick tag på en brödlimpa och stack.

Abborren Bosse: Haha, det var en rolig fisk. Han kom upp till ytan och tog daggmask ur min mun. Jag kom på det av en tillfällighet.

Vätternakvariets röda kräftor: Jag får ofta frågan om kräftorna är kokta. Jag brukar svara ja, men dom går på batteri. Men sanningen är att dom saknar det mörka pigmentet. Det är ärftligt, men ovanligt.

Vätternskjutningarna: Alla, förutom Karlsborgsborna, ogillar skjutningarna. Det är ett intrång i den fina naturmiljön vi har och vi vet inte heller hur fiskar och övriga djur i sjön påverkas.

Jakt: Jag älskar att jaga. Vi är mer eller mindre självförsörjande på kött. Det är dessutom en fantastisk naturupplevelse. Det bästa är jakt med drivande hund. Att höra hundens arbete när den följer efter bytet. Jag avstår ofta från att skjuta, för då är det slut. Jag lyfter i stället på hatten, kopplar hunden och låter djuret sticka iväg. Men visst är det en härlig bonus att få med en fin middag hem.

Reseminne 1: I min ungdom var jag i Ceylon och fiskade tillsammans med en kompis. Vi gav oss iväg på vinst och förlust. Det blev fiske och vandring i djungeln. Vi gav oss ut med fiskegubbar i enkla båtar. Dom kunde ingen engelska, så vi fick ta med nån skolelev som tolk. Fiskarna dansade och läste trollformler för att få fisk. Sen tillagades småfisken på motorns grenrör. En underbar resa.

Reseminne 2: 1993 vann vi Laxcup Vättern. Förstapriset var en veckas fiske i Lake Ontario. Vi och några fler team från Sverige åkte dit 1994. Vi kom tvåa bland massor av proffs, så det var en riktig skräll. Vi var även nära att ta hem segern.

Reseminne 3: För några år sedan var vi nere i Normandie. Det var en väldigt stark upplevelse. Vi provade att springa upp över sanddynerna. Vi vandrade även runt på kyrkogårdarna. Det gjorde ett starkt intryck.

Öltillverkning: Jag tycker öl är gott och gillar att tillverka själv då och då. Det är en hobbygrej, men jag är diplomerad ölbryggare efter en kurs. För det mesta blir ölen riktigt god. Det är kul att kunna servera öl med egen etikett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!