"Vi sparar resurser genom att vara proaktiva"

Vårdcentralen Lyckornas satsning på en äldremottagning hösten 2020, har fallit väl ut. Trots pandemin har de kunnat hantera 120 nybesök sedan införandet.

Distriktssköterskorna Pernilla Svensson och Monica Dahlgen är knutna till äldremottagningen liksom läkaren Michael McKeogh.

Distriktssköterskorna Pernilla Svensson och Monica Dahlgen är knutna till äldremottagningen liksom läkaren Michael McKeogh.

Foto: Rita Furbring

Motala2021-06-20 09:00

För några år sedan startades projektet "Riktad primärvård för äldre", ett  samarbete mellan Region Östergötland och Linköpings universitet. Initialt deltog nio vårdcentraler i länet, varav Brinken i Motala.

I höstas var det Vårdcentralen Lyckornas tur. Äldremottagningen vänder sig till patienter över 75 år som nyligen varit inlagda på sjukhus, eller som söker vård ofta. Enligt läkaren Michael McKeogh handlar det om sköra människor som exempelvis lider av KOL, njur- eller hjärtsvikt.

– Syftet är att kunna fånga upp dem som har mer vårdbehov än genomsnittet och på så vis förhindra sjukhusinläggningar. Vi sparar resurser genom att vara proaktiva. Om patienterna blir sämre tar det längre tid att återhämta sig och då blir det väldigt resurskrävande.

Enligt McKeogh handlar det också om att kunna erbjuda patienterna en ökad trygghet.

En äldremottagning är nödvändig, framhåller distriktssköterskan Pernilla Svensson, i och med att befolkningen blir äldre. 

– Vi måste tillmötesgå deras behov, säger hon.

Personalen jobbar med uppsökande verksamhet. Efter att aktuella patientgrupper identifierats kontaktas personer som passar in på kriterierna. I det första samtalet ställs frågan hur de mår och den initiala kontakten, har visat sig bli mycket uppskattad, enligt Pernilla Svensson.

– De blir överraskade att någon ser och tänker på dem.

Kollegan Monica Dahlgren instämmer:

– Bara när vi ringer och presenterar oss blir de så glada: "är det sant, är det mig du vänder dig till".

Patienterna erbjuds att få komma på ett första besök. Då görs en enklare hälsokontroll. Personalen kan även gå igenom läkemedelslistan, diskutera matvanor eller social situation. Att det finns en läkare knuten till verksamheten upplever många som en trygghet. Patienterna kan själva ringa till mottagningen på bestämda tider. 

Hittills har 120 nybesök registreras hos Lyckorna. I kontakten ingår ett uppföljningsbesök. Även det skapar trygghet, menar Pernilla Svensson.

– Ibland hjälper det med så lite för att deras vardagliga situation ska förändras.

Enligt ett politiskt beslut ska äldremottagningar implementeras på alla vårdcentraler i länet.

McKeogh är glad över att ha fått möjligheten tidigt.

– Vi har haft tur. Ledningen har prioriterat det här.

Fotnot: I sommar tar äldremottagningen en paus. Telefonen kopplas då vidare till vårdcentralens mottagningssjuksköterskor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!