"Vi vill att man uppmärksammar utsattheten för våld"

Intill strandpromenaden i Motala har dockskåpsmöbler placerats ut. Syftet är att symbolisera hemmet - samt kvinnojourernas och tjejjourernas arbete i landet.

Hemmet är inte en trygg plats för alla.
"Vi vill att man uppmärksammar utsattheten för våld", säger Elin Lindsmyr, Motala Kvinnojour och Roks.

Hemmet är inte en trygg plats för alla. "Vi vill att man uppmärksammar utsattheten för våld", säger Elin Lindsmyr, Motala Kvinnojour och Roks.

Foto: Andreas Ekström/privat

Motala2021-04-23 18:00

Natten mot fredag genomförde Roks jourer, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer, en aktion där de placerade ut små leksaksmöbler runt om i landet. 

Elin Lindsmyr, styrelseledamot i Motala Kvinnojour och Roks, förklarar att hemmet är en plats där kvinnor, tjejer och barn kan utsättas för våld. Samtidigt anses hemmet, av de flesta, vara en trygg plats. Det är också något man vill förmedla, att jourerna kan vara ett alternativ till trygghet. För kvinnojourerna i landet är den viktigaste verksamheten skyddade boenden.

– I Motala har vi jobbat med det i 30 år. Nationellt i över 40 år och det är något vi ser i dag, att samhället börjar använda sig av andra aktörer istället för de ideella jourerna. Därför är också boendet en viktig del av aktionen, säger Elin Lindsmyr.

Vad vill ni att man ska reflektera över när man får syn på möblerna?

– Vi vill att man uppmärksammar utsattheten för våld. Att hemmet som ska vara en trygg plats också är den farligaste platsen för många kvinnor och tjejer, säger hon och fortsätter:

  Sedan är en viktig del i varför vi manifesterar att uppmärksamma det eskalerande våldet de senaste veckorna, med de mord som skett. Vi vill också synliggöra att vi jobbat med det här i över 40 år och uttrycka en frustration, att vi är röstbärare för så många som inte kommer till tals. Vi vill att samhället ska lyssna på vad vi har att berätta, säger Elin Lindsmyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!