Den nya lagen om tillträdesförbud till butiker trädde i kraft den 1 mars i år. Enskilda butiksinnehavare har nu möjlighet att ansöka om ett förbud för personer att få vistas i en affär om det finns risk för att han eller hon kommer att begå brott eller trakassera någon som befinner sig där.
Åklagare kan besluta om ett tillträdesförbud på högst ett år i taget. Den som bryter mot det riskerar böter eller fängelse i högst sex månader.
Men det kommer att krävas mer än ett snatteri eller några otrevliga ord till kassörskan för att få kalla handen i butiksentrén. Det tror Britt-Louise Viklund, kammaråklagare vid åklagarkammaren i Linköping.
– Det är svårt att säga var gränserna kommer att gå innan man har prövat det här ett antal gånger men min personliga åsikt är väl att det nog kan bli svårt att utestänga någon från en butik för en enstaka händelse av lindrig art, säger hon.
Det åklagaren tar ställning till är om det finns särskilda skäl, till exempel att personen i fråga tidigare har begått brott i eller i anslutning till butiken. Det kan röra sig om stöld, olaga hot och ofredande men även brott som skadegörelse och narkotikabrott.
Lagen har kommit till för att skydda butiker och deras personal och kunder. Men åklagaren behöver också ta hänsyn till vilka konsekvenser ett förbud kan få för den som inte längre får tillträde till lokalerna.
– Ett exempel är om tillträdesförbudet ska avse den enda matbutiken på orten och personen inte eller endast med svårighet har möjlighet att handla på annat sätt, säger Britt-Louise Viklund och fortsätter:
– Samma gäller att utestänga någon från viktiga samhällsfunktioner som ortens enda postverksamhet eller apotek.
Ansökan ska vara skriftlig och kan göras i samband med polisanmälan om brott. Utöver enskilda butiksinnehavare kan även polisen ansöka om tillträdesförbud. Den som inte är nöjd med åklagarens beslut kan begära prövning hos tingsrätten.
Britt-Louise Viklund poängterar att butiker som ansöker om att få någon utestängd måste kunna visa att det finns ett problem.
– Det ankommer på butiken att ge oss ett gott underlag. Det kräver kanske att butikerna sparar övervakningsfilm, polisanmäler eller för noteringar över när personen varit där och betett sig illa. De måste dokumentera de här händelserna så att vi har någonting att jobba med, säger hon.
Personer under 15 år omfattas inte av den nya lagen.