Antalet ensamkommande flyktingbarn har minskat dramatiskt sedan Sverige förändrade sin migrationspolitik. För Motala kommun som skapat en organisation för att ta emot ett stort antal ungdomar innebär detta en stor omställning. Samtidigt har regeringen tagit beslut om att ersättningsnivåerna till kommunerna dramatiskt ska sänkas och att man inte längre anser att ungdomarna behöver bo på särskilda hvb-boenden. Motala har därför börjat ställa om sina egna boenden mot stödboenden och väsentligt minska antalet platser. Om det också innebär varsel för personalen vet man inte förrän efter årsskiftet.
– Vi vet i dagsläget inte hur mycket personal som vi behöver. Men om det handlar om mer än fem behöver vi gå via personalnämnden och då tar det lite längre tid. Så i januari räknar vi med att kunna lämna besked, säger socialdirektör Sven-Inge Arnell.
Sagt upp avtalet
Samtidigt har kommunen också sagt upp avtalet med privata Olivia omsorg som drivit ett boende med 38 platser på uppdrag åt kommunen. Verksamheten var tidigare i kommunal regi. Nu har man också meddelat Olivia att man tänker ta tillbaka boendet i kommunal drift och göra om det till ett stödboende.
– Vi tror att det blir mer flexibelt att driva det själva, säger Sven-Inge Arnell.
"Ett tag fanns det hopp"
Kommunen har fortsatt ansvar för ungdomarna, men exakt vad som kommer att hända med dem avgörs den närmaste tiden. En del kan få flytta till eget boende, andra får plats på stödboende och vissa lär behöva fortsatt boende på hvb där de kan få mer stöd.
För personalens del däremot har de fått besked från sin arbetsgivare att de nu varslas om uppsägning. 20 personer berörs.
– Ett tag fanns det hopp om att kommunen skulle ta över personalen, men nu har vi fått besked att det inte blir så. Luften har lite gått ur personalen, men vi har ändå bestämt oss att sluta med flaggan i topp, säger verksamhetschef Otto Davidsson.
Lägger ner i sommar
Han reagerar på att kommunen varit väldigt snabba med att säga upp avtalet med dem.
– De säger ju samtidigt själva att de tjänat pengar på att ha oss. Ersättningen som de får från staten är högre än vad vi kostat. Så om inte vi funnits hade deras underskott varit ännu större, säger Otto Davidsson.
Beskedet innebär att de lägger ner sin verksamhet den 1 juli nästa år. Exakt hur många platser som blir kvar när kommunen tar över är oklart.
– Det kommer nog att vara ganska flexibelt. Men det blir troligen något färre än i dag, säger Sven-Inge Arnell.