Arbetet med kris- och krigsberedskap har ökat den senaste tiden inom Motala kommun. Världsläget och klimatförändringar innebär att kommunen i högre grad måste kunna hantera en allvarlig krissituation.
– Vi jobbar med det här dagligen, det kanske inte alltid syns, men frågorna är i ropet, säger Cecilia Knypegård, säkerhetssamordnare på Motala kommun.
För att visa upp och informera om vilka konkreta resultat som blivit av de beslut som tas i kommunen fick politiker och förvaltningschefer göra några stopp runtom i kommunen för att titta på dessa.
Ett av stoppen blev Fågelsta skola, som är en av 13 skolor, som kommer agera trygghetspunker vid samhällsstörningar.
– De ligger ofta mitt i samhället, och har bra faciliteter att ta emot många, säger Jimmy Szigeti, biträdande kommundirektör.
Syftet med dessa punkter är att kommuninvånare ska kunna få hjälp vid en omfattande samhällsstörning, som el- eller vattenavbrott. Eller om det blir höjd beredskap i landet i och med krig.
– Man ska kunna komma dit och värma sig, och kanske ladda sin telefon eller powerbank, säger Cecilia Knypegård.
Hur har man landat i vad som ska finnas här?
– Vi har fått lite riktlinjer att man ska kunna få värme, vatten och el, det är det grundläggande, säger hon och hänvisar till en statlig utredning som ska se vilka krav som ska ställas.
I och med att man har påbörjat arbetet med trygghetspunkterna har man även fått inventera hur mycket resurser som finns inom kommunen.
– Vi behöver bygga upp ett lager så det inte är utspritt på olika ställen, utan ha ett beredskapslager som underhålls. Så det inte står och dammar, säger Cecilia Knypegård.
Gruppen kollade även in arbetet med måltidscentrum i Norrsten som invigs i början på september, som är en del av kommunens beredskap.
– Det känns kul att se det här, politiken är ju lite abstrakt och man fattar beslut från handlingar och skisser, säger Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Hur tycker du man ligger till i Motala när det gäller beredskapen?
– I och med att vi har tagit besluten kring måltidscentrum och trygghetspunkterna så har vi kommit ganska långt. Kommunens uppdrag i ett krig är egentligen att säkerställa att den kommunala servicen fungerar, och det kan vi göra nu.