Sommartid råder stora p-problem i Varamon. Bland annat blockeras räddningsvägar och de boendes utfarter. Nu har tjänstemännen fått i uppdrag att hitta lösningar. I januari väntas en återkoppling men redan nu har man börjat förbereda. Därför har bygglov lämnats in om totalt 1900 nya p-platser. Det är dock osäkert om alla blir av.
När arbetsgruppen som jobbat med Varamofrågorna presenterar sina förslag på lösningar för politiken kommer man också att lyfta frågan om betalparkeringar.
– Än så länge finns inget färdigt underlag, men vi kommer sannolikt också att komma med ett förslag som innehåller parkeringsavgifter, säger Dan Bernström, chef för kommunens gata- och parkenhet.
I maj tog ett oenigt fullmäktige beslut om att möjliggöra för kommunen att ta ut parkeringsavgifter även utanför centrum. Det innebar att avgiften i Varamon då kunde hamna på mellan 0-10 kronor i timmen.
– Vi lägger bara förslaget, sedan blir det upp till politikerna att avgöra om det blir så, säger Dan Bernström.
Exakt hur förslaget om parkeringsavgifter i Varamon skulle se ut är inte klart än. Dan Bernström konstaterar dock att principen är att det skulle bli dyrare ju närmare vattnet man vill stå.
– Vi vill använda det här för att få bort parkörerna från ytorna som är närmast stranden och välja de större parkeringarna som ligger lite längre upp, säger han.
Han nämner också att ett annat verktyg för kommunen är att utöka stannande- och parkeringsförbud.
– Vi kommer att titta på alla tänkbara förslag. Vad gäller p-avgifter kan vi konstatera att böter på 800 kronor inte avskräckt vissa från att ändå parkera där man inte ska. Då är frågan vad tio kronor i timmen kommer att innebära, säger han.
P-avgifter skulle kunna bli ett styrmedel för att få besökarna att ställa bilen lite längre från stranden. Samtidigt innebär avgifterna en ökad intäkt.
– I första hand vill vi ha ett effektivt styrmedel, men det skapar också ekonomiskt utrymme för att göra saker i Varamon, säger Dan Bernström.
Om det ska införas nya p-avgifter i kommunen ligger frågan hos samhällsbyggnadsnämnden. Ordförande Caroline Unéus (M) är i dagsläget fåordning om förslaget.
– Jag vill inte föregripa nämnden, säger hon och fortsätter:
– Men jag har förstått att det finns mycket synpunkter i den här frågan, både för och emot. Det gäller verkligen att vi har örat mot backen och gör rätt.