När Camilla Egberth 2018 lämnade rollen som kommunalråd i Motala valde hon att fördjupa sitt engagemang i S-kvinnor. Sen dess har det gått fort. 2020 blev hon distriktsordförande i Östergötland och på förbundskongressen i Norrköping i slutet av augusti i år valdes hon in i förbundsstyrelsen.
– I Borlänge 2021 blev jag invald som ersättare i förbundsstyrelsen och nu då som ordinarie ledamot. En del tror att alla län är representerade i förbundsstyrelsen men så är det inte. Vi är elva ordinarie ledamöter, så det känns hedersamt att vara en av dem, säger Camilla Egberth.
Att förbundskongressen för första gången hölls i Norrköping menar hon gjorde det extra speciellt. Och det var det inte bara för henne utan även för Hanna Lindell. Partikamraten från Motala som, precis som Egberth en gång gjorde, engagerat sig i politiken i unga år.
– Jag var där för första gången som ombud för Östergötland och det kändes mäktigt att det då var just i Östergötland, säger Lindell som fortsätter:
– För mig har det varit väldigt viktigt att ha förebilder annars hade jag inte kunnat vara politiskt aktiv och ha det här engagemanget. Så att se någon som står en nära ta det här klivet och bli invald i förbundsstyrelsen är väldigt inspirerande.
Någon liten organisation är det inte som Egberth nu tar plats i styrelsen för. S-kvinnor är Sveriges största politiska kvinnoförbund med 7500 medlemmar. Ett inspirerande men samtidigt krävande uppdrag menar hon.
– Jag skulle säga att det är ett jättefint uppdrag. Men man måste jobba i det. Vi är en operativ styrelse där man måste vara med och uppfylla vårt politiska program och stötta kvinnor runt om i Sverige och även internationellt. Det handlar inte om att man samlas på styrelsemöten några gånger om året utan det handlar om att man hela tiden måste driva kampen framåt och bli en ledargestalt i det här arbetet, säger Egberth.
Det kampen handlar om och som engagerar och driver såväl Camilla Egberth som Hanna Lindell är att bygga ett mer jämställt samhälle.
Efter 25 år inom politiken konstaterar Egberth att det finns många fler trösklar att ta sig över som kvinna där precis som i samhället som stort.
Har de trösklarna blivit lägre under den tid du varit inom politiken?
– Både ja och nej. En fråga som S-kvinnor drev väldigt hårt var det här med varannan damernas. Det underlättade för att det på fullmäktigelistor ska vara mer jämställt. Men den tuffaste uppgiften är den reella, var ligger makten någonstans? Där är det fortfarande väldigt trögt. Kvinnor slår mycket oftare i glastaket som vi säger. Man kommer inte längre för sen puttas man ner, säger Egberth och fortsätter:
– För kvinnor och män jobbar inte på samma kulturella sätt. Män lyfter män och de föreslår sällan kvinnor. Det vi inom kvinnoförbundet tycker är viktigt är att vi lyfter varandra. Och att vi lyfter unga kvinnor och hjälper varandra. Dels för att man ska få ta plats men också för att nå de politiska mål som vi tycker är så viktiga för att få en förändring i samhället.
– Man ser starka krafter och fler och fler har fått upp ögonen för hur viktigt det är att vi står upp för kvinnors rättigheter. Vi vet ju att det starka samhället är det jämställda samhället. Alla vinner på det, säger Lindell.