A-traktorernas, eller Eporna som de kallas i folkmun, popularitet har vuxit rejält de senaste åren. 2018 fanns det i Motala 126 registrerade A-traktorer. Fyra år senare rullade det 300 stycken på vägarna.
I Vadstena har under samma period antalet gått från 23 till 57 stycken. Antalet A-trakorer har alltså mer än fördubblats på bara några år i de båda kommunerna.
Vad är orsaken till det? En regeländring från sommaren 2020, menar Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson.
– Då tog man bort en del tekniska krav på hur de här fordonen skulle vara utrustade och beskaffade.
Det gjorde det lättare att bygga om moderna bilar till A-traktorer och intresset exploderade. I slutet av 2022 fanns det knappt 53 000 epor registrerade i Sverige. En ökning med 18 procent jämfört med året innan – och mer än en fördubbling jämfört med 2019 års siffra.
Samtidigt har olyckor med A-traktorer inblandade ökad i än högre grad än antalet fordon. Och i Östergötland gick inte hälften av A-traktorerna igenom besiktningen utan anmärkning förra året, enligt Bilprovningen.
Flera förslag som Transportstyrelsen har tagit fram ligger just nu på regeringens bord. Det handlar bland annat om krav på säkerhetsbälte, vinterdäck, tuffare körkortsutbildning och insatser för att göra A-traktorernas hastighetsspärrar svårare att manipulera.
– Det är ett problem att de här fordonen trimmas för att kunna köras fortare än vad som är tillåtet, säger Mikael Andersson.
Samtidigt har EU-kommissionen börjat intressera sig för lagstiftningen kring de svenska eporna – och bland annat föreslagit en åldersgräns på 16 i stället för 15 år, samt att B1-körkort ska krävas och inte bara mopedkörkort som i dag.
Men enligt Mikael Andersson tar det vanligtvis flera år innan sådana förslag blir verklighet. Och på vägen kan det hinna hända mycket.
– Alla medlemsländer måste förhandla och komma fram till ett gemensamt förslag, säger han.
– Det här är inget som kommer införas i morgon.
Om antalet A-traktorer på vägarna i Östergötland, och resten av landet, kommer fortsätta att öka är för tidigt att säga. Transportstyrelsen gör inga sådana prognoser.
– Men vi följer den här frågan noga. Den har verkligen varit i ropet de senaste två åren. Min känsla är att nyregistreringen av A-traktorer i viss utsträckning har ebbat ut. Den ökar fortfarande, men inte i den här explosionsartade takten.