Ännu arg stämning på Strömsborg

Undersköterskorna på vårdboendet Strömsborg är inte nöjda. Det nya schemat får skarp kritik.

Strömsborg sett utifrån.

Strömsborg sett utifrån.

Foto: Anders Törnström

Motala2015-02-26 06:46

– Det kommer inte vara en människa som söker till Motala kommun om det ska vara så här, säger undersköterskan Elisabeth Fransson Adolfsson.

Hon är märkbart upprörd när hon berättar om hur hon och de andra i personalen upplever problemet på vårdboendet där många äldre finns. MVT berättade i december om stämningen där. Man är fortfarande arga och tycker att systemet inte fungerar. Ett problem är resurstimmarna, alltså förbestämda tider som avsätts där personalen ska vara redo att rycka in. Elisabeth Fransson Adolfsson beskriver att hon kan komma till arbetsplatsen och märka att hon som ordinarie personal inte är inbokad. Det gör att hon inte kan planera sitt privatliv, men samtidigt märker hon att många vikarier då är inbokade på den tiden istället.

Hon menar att skattebetalarna måste betala dubbelt för personalen dessa tider och att de boende drabbas eftersom olika personal hela tiden sköter om dem. Hon anser att en vårdare måste känna till de specifika behoven hos varje person. Speciellt nämns demensavdelningen där relationen mellan vårdare och den som blir vårdad är extra viktig. Men det finns mer generella exempel.

– En sade till mig att "jag vill inte visa mig naken inför hela Motala kommun", säger undersköterskan Linda Nilsson.

En annan viktig fråga är jobb varannan helg. Det ger mindre tid att återhämta och vila upp sig. Enligt sköterskorna kan de göra ett bättre jobb om de är ordentligt utvilade. Något de också vill påpeka är att de räknas som ordinarie personal fast de hoppar mellan olika avdelningar och sköter om olika personer.

– Man är inte ordinarie personal i praktiken, menar Elisabet Fransson Adolfsson.

Patrik Sikt, verksamhetschef för äldreomsorgen i Motala kommun, menar att en anledning till att allt inte fungerar optimalt är att det hela är nytt.

– Det finns en hel del barnsjukdomar. Det handlar om samordning, där har vi ett förbättringsarbete, säger han.

Att personalen nu arbetar varannan helg försvarar han.

– Vi behöver vara så många som man är då, menar han.

Vad gäller resurstiderna menar han att man ska veta vad man ska göra om man inte är inbokad.

– Varje arbetsplats har en rutin att veta vad de ska göra, säger han.

Resurstimmarna är planerade timmar då varje person ska vara beredd att arbeta om det behövs.

Nu måste varje sköterska jobba varannan helg. Tidigare jobbade man tre av sju helger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om