Anklagas för hets mot folkgrupp

En blodig kvinna – "offer för en muslimsk gängvåldtäkt". Hjälporganisationen Mariahjälpen som publicerat bilden anklagas nu för hets mot folkgrupp och hemsidan har stängts ned.

2 januari 2014 13:24

Mariahjälpen samlar in pengar till utsatta och drivs av en Motalabo och tidigare nationaldemokrat med rötter i bland annat högerextrema Försvarskåren Sveriges Självförsvar.

På sin hemsida har välgörenhetsorganisationen vädjat om både ekonomisk hjälp och gåvor till en planerad second hand-butik i Fågelsta.

Men verksamheten har också lagt ut material som kan betraktas som hets mot folkgrupp, enligt den antirasistiska föreningen Juridikfronten. Föreningen har reagerat på ett fotografi föreställande en blond kvinna med blodigt hår och ansikte där bildtexten, översatt till svenska, betyder "Att våldta en obeslöjad kvinna" och "Offer för en muslimsk gruppvåldtäkt i Sverige".

Justitiekanslern har tidigare granskat samma bild, fast med annan text, och kommit fram till att syftet varit att peka ut invandrare.

I det här fallet anser Juridikfronten att Mariahjälpen hetsar mot muslimer, vilket har lett till en anmälan som skickats till Polisen i Östergötland.

– Vi har bedömt att den aktuella bilden, med bildtext, kan utgöra hets mot folkgrupp, och vill att detta prövas av åklagare, säger en medarbetare på Juridikfronten.

Under nyårshelgen stängdes Mariahjälpens hemsida ned efter att webbhotellet informerats om sidans innehåll. Besökare möts nu av meddelandet: "Hemsidan nedstängd. Den här hemsidan går inte längre att besöka".

Mariahjälpens ordförande Björn Cederström säger till MVT att han känner sig utsatt för en häxjakt.

– Bilden finns på Google, det är en offentlig bild som jag har klistrat in. Då ska man anmäla Google också, säger han.

Hur tänkte du när du lade ut bilden?
– Det är en händelse som har ägt rum. Varför skulle jag inte skriva om det?

Vad har bilden med Mariahjälpens verksamhet att göra?
– Utsatthet. Det handlar om utsatthet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!