Motala har en omfattande brist på förskolor. Även om byggandet av åtta avdelningar i Råssnäs är på gång så är behovet fortfarande stort och stora summor läggs i dag på tillfälliga lokaler i form av modullösningar. Samtidigt som kommunen tittar på var man kan placera ytterligare förskolor välkomnar Alliansen också andra alternativ.
– Vi ser gärna att det kommer privata entreprenörer. Vi har blivit kontaktade av seriösa aktörer som vill komma hit och etablera sina verksamheter, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M) och fortsätter:
– Det finns fördelar med tanke på vår situation eftersom de finansierar byggandet och sköter driften. Det skulle bli ett bra komplement till kommunens egna verksamheter. Vi kan inte lösa allting själva.
I dag finns förskolor som drivs i kyrkans regi liksom som föräldrakooperativ. Tidigare fanns också Fria Intermilias förskola.
– Vi har redan fristående verksamheter, men vi tror att de entreprenörer som visat intresse för Motala skulle kunna bli ett komplement, säger Mark Henriksson.
När de förfrågningar som kommit skulle kunna bli verklighet kan han dock inte svara på i dagsläget.
– Men det är seriösa intressenter som verkligen vill komma hit, säger Mark Henriksson.
Liksom med kommunens förskolor är det föräldrarna som väljer var de vill placera sina barn. Även inom skolan finns verksamheter som inte är i kommunal regi. Skillnaden mellan skola och förskola är dock att om en friskola skulle lägga ner är kommunen skyldig att ordna platser till eleverna. Skulle friförskolan försvinna får föräldrarna ställa sig i kö igen.
– Då har vi skyldighet att ordna plats inom fyra månader, säger verksamhetschef Yvonne Larsen.
Oppositionens Helen Isacsson (S) säger att hennes parti ogärna ser fler privata aktörer inom förskolan. De vill hellre ha verksamheterna i kommunal regi.
– Vi vill ha rådighet och kontroll över verksamheten. Vi har sett nu hur det kan bli. När Fria Intermilia försvann fick ju kommunen gå in och ta över och lösa det, säger hon.
Det saknas ju förskoleplatser och kommunen har svårt att få fram dem själv. Kan då inte det här vara ett alternativ?
– Kommunen behöver jobba mer på att hantera bristen på förskoleplatser. Först och främst vill vi att verksamheten ska ske i kommunal drift, säger Helen Isacsson.