En torsdagskväll, Södra skolan och i Gryningens nya lokal i x-huset. Gryningen har funnits sedan 1982 och flyttade under sommaren 2017 från baracken vid Norra skolan till Södra skolan. Som vanligt är eldsjälen och grundaren av Gryningen där – Hasse Isacsson. Han är mer än mycket nöjd med de nya lokalerna:

– Vi har utökat med två grupper tack vare att kommunen satsat på oss. Vi är mycket nöjda med lokalerna och Motala kommun ska ha allt beröm.

Lokalerna innehåller en fullt utrustad teater med läktare, scen, scenljus och ljud. En inspelningsstudio med den senaste tekniken finns också att tillgå. Förutom allt teatertekniskt finns även några soffor där Hasse sitter med några föräldrar, som har sina barn i kvällens teatergrupp. Där är Marianne Hultman och Xerxes Rånby.

Artikelbild

| Vendela Sedström och Nauzika Kaszka Rånby leds av övriga gruppen i övningen Spegeln.

– Det är alltid en mysig stämning att vara här, säger Madeleine.

– Man kan sitta och tjyvlyssna lite.

Hon var själv med i Gryningen 1986 och nu går hennes barn i samma fotspår.

– Det här är helt enkelt en bra plats för samtal, säger Xerxes.

Artikelbild

| Många utmärkelser har det blivit för eldsjälen Hasse Isacsson.

Hasse bjuder alltid in föräldrar att vara med på lördagarna. För att komma och fika och om de vill, hjälpa till med städning.

– Vi heter ju Gryningen och föräldraföreningen skulle kunna heta Skymningen, skämtar Hasse.

Artikelbild

| Charli och Alva Isacsson som just avslutat kvällens övningar med teatergruppen.

Med i samtalet är också Nova Fogelberg, 12 år. Hon har varit med i Gryningen i två och ett halvt år.

– Är det inte längre än så som du varit med, frågar Hasse?

Artikelbild

| Christoffer Andersson går andra året på film- och musikgymnasiet i Norrköping.

– Det tror du bara eftersom jag varit med i så många pjäser, svarar Nova.

Hon berättar att hon måndagar och torsdagar spelar teater och på onsdagar är det projektgrupper, som till exempel Majpjäsen, Charlottenborg och julsagan.

Artikelbild

| Hasse Isacsson framför en liten figur av Buddha, för Hasse en stor inspirationskälla.

– Sen har jag en grupp som jag leder med min kompis Tea. Det är en grupp för de som går i årskurs 3. Vi har bara haft den två gånger. Det är dramaövningar och repetition. Vi bestämmer från början vad det är vi ska spela.

Varför är det så kul med att vara med i Gryningen?

Artikelbild

| "Vi har utökat med två grupper tack vare att kommunen satsat på oss", säger Hasse Isacsson.

– Det är så befriande med teater. Det är inte JAG som gör något utan det är min karaktär. Det är något häftigt med att vara någon annan. Men det är också skönt att komma hit och vara med de andra i Gryningen och bara vara sig själv. Jag lägger ner väldigt mycket tid här och jag kan gå hit när jag har tråkigt hemma.

– Många som kommer hit är väldigt skoltrötta, flikar Hasse in och tillägger:

Artikelbild

| "Det är befriande med teater", förklarar Nova Fogelberg.

– En viktig grej med vår förening är vår låga medlemsavgift – för närvarande 300 kronor/termin – det är för att alla ska kunna få chansen att gå här.

Den här kvällen är en grupp på 10 barn på plats, som leds av Christoffer Andersson. Han är 17 år och går för närvarande på film- och musikgymnasiet i Norrköping. För två år sedan spelade han med Ulf Holmertz.

Artikelbild

| Många utmärkelser har det blivit för eldsjälen Hasse Isacsson.

– Jag kände när jag började i Gryningen att jag ville jobba med det här. Jag ville bli skådespelare tidigare men nu när jag går i Norrköping för andra året, så ser jag att det finns andra saker med teater som är kul. Till exempel att regissera.

Han berättar att han och tre till från Motala nu går på film- och musikgymnasiet. Alla har varit med i Gryningen. Vidare säger han om de nya lokalerna på Södra att upprördheten var stor när det stod klart att Gryningen var tvungen att flytta från Norra skolan.

Artikelbild

– Baracken där var som vårat andra hem. Men den här lokalen blev mycket bättre. Baracken var något som vi fick göra till vårat. Men det här har varit gjort för oss från början.

– Det har blivit så bra här. Mycket större och lättar att hålla ordning i också, avslutar Hasse Isacsson.