Äldreboende: Så många nya platser kan det bli

I många år har det talats om att nästa äldreboende ska ligga i Borensberg. Just nu pågår en förstudie, men platsen är inte längre självklar.

Det är oklart var ett nytt äldreboende skulle placeras.

Det är oklart var ett nytt äldreboende skulle placeras.

Foto: Michael Erhardsson

Borensberg2019-11-15 18:30

Den så kallade Dragkampsängen har i många år omtalats om tänkbar plats för ett nytt äldreboende. I flera år har det också varit uttalat att nästa äldreboende ska placeras i Borensberg. Men när socialnämnden nu initierat en förstudie av ett nytt boende är platsen inte längre självklar.

– Det finns inget beslut taget om att boendet ska ligga i Borensberg. Vi behöver se över äldreomsorgen i hela kommunen, säger socialnämndens ordförande Maths Andersson (L).

Just nu pågår bygget av ett nytt äldreboende med 54 platser på Nämndemansgatan vid Mossen. Arbetet är försenat och inflyttning beräknas ske i november eller december nästa år. När beslutet att bygga det nya boendet skulle tas var bedömningen att det i kommunen snabbt måste planeras för ytterligare ett äldreboende, det som skulle planeras i Borensberg. Nu är man dock betydligt lugnare.

– Vi ser ett behov av ett nytt äldreboende, men vi märker också att det inte är lika högt tryck som man befarade att det skulle vara, säger Maths Andersson.

Den nuvarande planen som säger att boendet som nu utreds ska stå klart år 2022 eller 2023 bedöms därför som fullt acceptabel tidsmässigt.

– Till dess klarar vi oss på de befintliga boendena och tillskottet av Nämndemansgatan, säger Maths Andersson.

Det är också så att man inte räknar med att behöva bygga det kommande boendet lika stort som det som nu byggs vid Mossen. Istället planerar man för 30 platser år 2022/2023.

– Befolkningsprognoserna ser inte riktigt likadana ut som de gjort tidigare. Befolkningen har inte ökat på samma sätt som man trodde att den skulle göra. Den ökar, men inte som man beräknat att den skulle göra. Sedan är det ju svårt att veta hur det blir i verkligheten, säger Maths Andersson.

Men det gör att socialnämnden nu tittar på lösningar för 30 platser.

– Det kan bli så att man bygger 54 platser, men inte öppnar alla. Eller att man ersätter boenden som man anser har för dålig standard eller är för små med de resterande platserna, säger Maths Andersson.

En annan lösning som man funderat över är att bygga ut någon av de befintliga äldreboendena med ytterligare platser.

Har ni några sådana alternativ?

– Ja, det har vi. Åkervallen är ett sådant exempel. Samuelsberg ska vi ju stänga också. Det är inte avgjort än vad man gör med de byggnaderna eller om man skulle kunna bygga där, säger Maths Andersson.

Karta: Dragkampsängen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!