Gatumusikant skapar debatt om hemlöshet

Genom att ge sig ut på en turné och spela på gatorna i svenska städer vill musikern Peter Ahlborg uppmärksamma hemlösheten.

25 juni 2014 16:02

Gatuturnén inleddes i tisdags i Norrköping och i onsdags besökte han Motala. Han vill besöka upp emot 25 städer i Sverige den här sommaren.

–Målet är att besöka de största städerna när de har festivaler eller stadsfester, säger Peter Ahlborg.

Han kommer att spela musik och samtidigt skapa debatt om hemlöshet och bostadsbristen i Sverige. Han tycker att politikerna inte tagit problemet på allvar.

Många bor i andra hand med korta kontrakt eller tvingas till andra lösningar som att bo hos kompisar, på vandrarhem eller härbärgen.

–Jag har med egna ögon sett hur människor far illa, säger han.

Han har själv de senaste sju åren bott på olika korta andrahandskontrakt och på vandrarhem. Han har tvingats flytta runt samtidigt som han haft delad vårdanad om sin dotter som idag är 16 år.

–Det är tragiskt att behöva bo på vandrarhem då, säger han.

Med sin turné vill han skapa debatt och träffa folk.

–Folk kommer fram och pratar och jag får förstahandsinformation om läget, säger han.

Genom att diskutera med människor i städerna och helst också få träffa politiker vill han lyfta frågor om bostadsbrist, hemlöshet och vräkning. De flesta som saknar bostad har inga problem vare sig psykiskt eller med missbruk berättar han.

Han talar om att han beställt skyltar att ha med på sin gatuturné. Ett av hans viktigaste budskap lyder "Stoppa vräkningen av barnfamiljer".

Nästa stopp i turnén är Bråvallafestivalen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!