Specialmekaniker utbildas i Motala

Hur bevara det historiska arvet när det gäller gamla bilar? Varför inte starta en kurs i ämnet. Det har nu gjorts vid Carlsunds utbildningscentrum i Motala

17 september 2013 10:17

Motorhistoriska riksförbundet, som är en av initiativtagarna till kursen, ser med oro på möjligheten att bevara fordonen i ett historiskt korrekt utförande i framtiden.

Dagens utbildningsprogram för nyare bilar inkluderar inte dessa kunskaper, hävdar man.

– Lämna in en klassiker på en modern verkstad och de flesta mekaniker står och kliar sig i huvudet, säger förbundets ordförande, Peter Edqvist.

Orienteringskursen omfattar 100 timmar och vänder sig i första hand till dem som har ett djupare intresse av gamla fordon.

Ledare är Sven Ordell som pysslat med veteranbilar sedan 60-talet.

Vid sin sida har han Christian Johansson, lärare vid fordonsprogrammet.

18 personer har antagits och åldern spänner mellan 20 och 80 år.

– Det är väldigt spännande att den här verksamheten kommer igång, och då inte minst här på Carlsund där vi har väldigt bra förutsättningar att genomföra hela kurspaketet, säger Johansson.

Många i bilbranschen applåderar initiativet som tagits av berörda samarbetspartners.

– Det är självklart önskvärt att andra orter hakar på och gör något liknande för det finns ett stort intresse där ute för veteranbilar, menar en av entusiasterna, Per de Faire.

Peter Edqvist hävdar att de finns en arbetsmarknad för mekaniker med intresse för veteranbilar.

– Jag påstår inte att vi kommer att lösa landets arbetslöshet med det här, men jag är helt säker på att det kan växa upp verkstäder där man riktar in sig på den här typen av fordon, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!