MC med uppdrag att rädda liv

MC-ambulanserna är ett nytt inslag i den östgötska trafiken. De kommer att synas under Vätternrundan.

30 maj 2013 10:04

Just nu är MC-ambulanserna bara kopplade till externa uppdrag runt om i Östergötland, närmast under cykelloppen i Vätternrundans regi. I onsdags var MC-ambulanserna ute och övningskörde och gjorde en tripp till Nostalgiaftonen i Vadstena.

– Många var nyfikna och kom fram och tittade närmare på dem, berättar Raoul Thörngren.

Vilket kanske inte är så märkligt eftersom de är så sällsynta. De två MC-ambulanserna, en BMW och en Honda, kan vara de enda som rullar i Sverige.

– Vi fick möjligheten att få hit dem när vår verksamhet i Göteborg gick över i landstingsregi. De är ett jättebra komplement till ambulanserna vid stora publika arrangemang, säger Rickard Lundin, områdeschef vid Falck Ambulans i Östergötland och fortsätter:

– Ibland när det är mycket folk på samma plats kan det vara svårt för ambulansen att ta sig fram. Med motorcykel tar vi oss fram snabbare och kan göra en första insats för att rädda patientens liv i väntan på ambulansen.

Motorcyklarna är fullt utrustade med defibrillator, andningsvårdsutrustning och läkemedel för akuta tillstånd.

För närvarande utbildas sex personer, ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterskor, att manövrera motorcyklarna och gå igenom den medicintekniska utrustningen.

Kommer ni i framtiden att använda er av motorcyklarna även i den ordinarie verksamheten?

– Det beror på vilket behov som vår huvudman Landstinget i Östergötland ser inför kommande upphandlingar, just nu är det bara ett komplement, svarar Rickard Lundin.

RAKEL

Rakel är Sveriges nationella kommunikationssystem som avvänds för att stärka samhällets krishantering.
Används av exempelvis SOS, räddningstjänst och polis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!