Krigsfartyg på besök

Ett iögonfallande skepp lade till i Motala hamn på tisdagen. Det är en gammal minsvepare som numera fungerar som museiföremål.

5 augusti 2014 13:16

– Det är ett levande museifartyg, ett fartyg som inte står still utan är i bruk. Det här är ett av de få som är det, säger Åke Foghammar, fartygschef eller kapten.

Fartyget ägs av Statens maritima museum, men drivs av en ideell förening vid namn M20, som står skrivet i stora vita tecken i båtens för. Dess hemmahamn ligger i Stockholm, dit den är på väg tillbaka efter en hel sommar runt kusten via bland annat Almedalen och Köpenhamn. Resan tillbaka går genom Göta kanal och startade i Göteborg den 1 augusti. Sträckan är uppdelad i olika etapper med olika medlemmar ur föreningen som åker med. När MVT kommer dit på tisdagen inväntar Åke ett gäng som ska komma med tåg. De ska delta i etappen mot Söderköping.

– Jag har kört kanalbåt i många år, så jag kan kanalen, säger Åke.

Fartyget är en gammal minsvepare från 1941. Den var i bruk under andra världskriget och en bit in på 1960-talet. M20 övertog driften för tio år sedan.

Båtens insida är imponerande stor. Ett maskinrum, 14 sängplatser och ett kök, en så kallad "byssa", får plats under däck.

Ekipaget beräkas vara tillbaka i huvudstaden på söndag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!