20-tal vaktlar försvunna ur inhägnad

Över 20 vaktlar försvann spårlöst natten mot fredag i förra veckan från en villaträdgård i övre Holm i Motala. De små hönsfåglarna bodde i en inhägnad som var försedd med säkerhetshaspar.

14 maj 2019 12:00

– Jag gick ut på trappan på morgonen och när jag vred på huvudet såg jag att dörrarna stod öppna. Jag fick panik och släppte allt jag hade och sprang och letade. De fanns ingenstans, säger ägaren Marleen Sagle Jarl några dagar efter händelsen.

Hon berättar att familjen så sent som förra sommaren var med om en liknande händelse då de plötsligt upptäckte att de två grindarna till hönsgården stod på vid gavel och att vaktlar sprang omkring i trädgården. Den gången fanns fåglarna åtminstone i närheten och de flesta kunde fångas in. Men hur de kom ut är fortfarande ett mysterium. Marleen visar upp låsanordningen till dörrarna där man först måste dra i en fjäder i själva haken för att överhuvudtaget kunna öppna eller stänga. Det behövs viss handkraft för att klara av det och låset sitter en bra bit ovan markhöjd.

Nu är alla djur borta. De enda spåren i trädgården är fjädrar, utspridda på gräsmattan. Och inga grannar som Marleen pratat med uppges ha sett något märkligt i samband med, eller efter försvinnandet.

– Jag blir jätteledsen, säger hon.

Vaktlar har i några år varit Marleens stora intresse och de 20-talet djur hon haft fram till nyligen ska ha varit fina avelsdjur i olika färgkombinationer.

– Jag var väldigt rädd om dom.

Hon har polisanmält händelsen, men anmälan har ännu inte registrerats, enligt utredningsledare Andreas Eriksson. Det är därför oklart vilken rubriceringen blir.

Värdet på fåglarna är omkring 4 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring

Ämnen du kan följa