Vill pröva polisanmäld lärares lämplighet

Läraren polisanmäldes och stängdes av. Nu vill Motala kommun att Lärarnas ansvarsnämnd utreder personens lämplighet att jobba som lärare.

Motala kommun vänder sig nu till Skolinspektionen efter en incident på en skola.

Motala kommun vänder sig nu till Skolinspektionen efter en incident på en skola.

Foto: JESSICA GOW / TT

Motala kommun2019-11-05 11:00

Händelsen skedde på en skola i Motala kommun i början på september. En elev och en skolanställd hamnade i en "fysisk konflikt" som resulterade i två polisanmälningar, en från eleven och en från bildningsförvaltningen.

Läraren är polisanmäld och avstängd i avvaktan på resultatet av den utredningen och kommunens egen utredning. 

Samtidigt väljer nu kommunen att vända sig till Skolinspektionen för en prövning kring lärarens legitimation.

– Det här är fortfarande under utredning, men vi vill samtidigt att en oberoende myndighet utreder och tittar på det här. Vi vill veta vad som myndigheten anser att man kan göra inom ramen för läraryrket och om den här personen i så fall ska fortsätta att vara lärare, säger bildningschef Per-Arne Sterner.

Han förklarar att det här är en ovanlig åtgärd.

– Jag har gjort två sådana här anmälningar tidigare, men än så länge ingen under min tid här i Motala. Så man kan säga att det är en ovanlig åtgärd, säger han.

Lärarens fackförbund vill inte kommentera ärendet i nuläget. Också de konstaterar dock att det är en ovanlig åtgärd. De känner inte till något tidigare fall bland deras medlemmar.

Skolinspektionen gör nu en egen utredning där man hör både kommunen och läraren. Därefter gör de en bedömning om de ska gå vidare till Lärarnas ansvarsnämnd. Gör man det kan inspektionen yrka på att läraren får en varning eller att vederbörandes legitimation återkallas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!