Vill införa slopad karensdag - förslag nekas

S-politikerns förslag om slopad karensdag fungerar inte med det nya regelverket. Men politiskt är man intresserade av frågan.

Politikerna säger nej till slopad karensdag, men frågan kan ändå leva vidare.

Politikerna säger nej till slopad karensdag, men frågan kan ändå leva vidare.

Foto: JESSICA GOW / TT

Motala kommun2019-09-06 08:00

I en motion till fullmäktige lade S-politikern Lena Westerlund fram förslaget att karensdagen skulle slopas under vinterhalvåret vid influensaepidemier för vissa grupper inom Motala kommun. Det skulle då handla om skol-, förskole- och omsorgspersonal. Motivet var att minska smittorisken och göra kommunen mer attraktiv som arbetsgivare.

Sedan förslaget kom in i november 2018 har systemet gjorts om så att det nu finns ett karensavdrag som alltid är 20 procent av sjuklönen. Därmed minskar orättvisan för de som jobbar långa pass. Med det som motiv föreslog tjänstemännen att förslaget skulle avslås. Så blev också fallet när frågan behandlades i kommunstyrelsen.

– Jag accepterar det eftersom förutsättningarna förändrats, men jag tycker ändå att frågan är intressant. Dessutom tycker jag inte att man har tittat på argumentet att det skulle göra kommunen till en mer attraktiv arbetsgivare, säger Lena Westerlund och fortsätter:

– Det kan bli så att jag lägger en ny motion.

Och trots att kommunstyrelsen avslår förslaget så menar man även från Allianshåll att frågan är intressant.

– Jag hade önskat att man faktiskt hade tittat på vilka ekonomiska konsekvenser som det här skulle innebära. Det här har väckt tankar, säger kommunalråd Kåre Friberg (M).

Om Lena Westerlund lägger ett nytt förslag säger hon vidare att det skulle kunna komma att omfatta fler yrkesgrupper.

– Det är en synpunkt som jag fått till mig, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!