Vill införa ny yrkesgrupp i förskolan

Bristen på utbildad personal i förskolan är stor. Nu överväger Motala kommun att införa en ny personalkategori —förskoleassistenter.

Genrebild

Genrebild

Foto: Gorm Kallestad/TT

Motala kommun2019-10-02 06:00

Som vi tidigare berättar råder det brist på utbildade förskollärare i Motala kommun. Andelen har sjunkit till 40 procent och nu bedöms målet på 66 procent som orimligt. Samtidigt har man svårt att få tag på utbildade barnskötare vilket gör att man måste ta in personal som saknar utbildning för att arbeta med barn.

Motala kommun sneglar nu på andra kommuner och vill titta på en lösning som finns i bland annat Göteborg där man anställt assistenter som utför vissa arbetsuppgifter.

– Tanken är i så fall att hitta en organisation där vi genom andra yrkesgrupper kan frigöra vår utbildade personal så att de får jobba med de som de ska. Förskollärarna står för undervisningen i förskolan och genom den här lösningen skulle de kunna fokusera mer på det uppdraget, säger verksamhetschef Yvonne Larsen.

Arbetet med att titta på förutsättningarna att införa assistenter i förskolan är just inlett. Det sker i samarbete med berörda fackförbund. Johanna Ehinger Wren och Lärarförbundet är positiva till förslaget.

– När läget är som det är och vi har en jättebrist på förskollärare och barnskötare i hela landet så tycker vi att man ska titta på att se om man kan göra så att förskollärarna får jobba mer undervisningen som är deras ansvar, säger hon.

Yvonne Larsen vill inte föregå arbetet och ge några exempel på arbetsuppgifter som assistenterna skulle kunna sköta, men Johanna Ehinger Wren föreslår uppgifter som att sköta öppning och stängning av förskolan.

– Då skulle man kunna koncentrera den utbildade personalen mer till de tiderna då undervisningen sker mest, säger hon.

Andra tänkbara uppgifter är att duka, hämta mat i köket och sköta mer administrativa uppgifter.

– Det handlar om att hitta sätt att använda kompetensen på bästa sätt, säger hon.

De anställda som i dag arbetar i kommunen och som är outbildade, och obehöriga, får inte anställningar längre än ett år. Det för att undvika LAS-företräde och då riskera att knuffa undan behörig personal. Förhoppningen är att lösa det genom att införa en ny yrkeskategori med assistenter.

– Då skulle vi inte behöva hålla på och byta ut personal en gång om året. Det är ju ingen bra lösning för kontinuiteten, säger Yvonne Larsen.

Johanna Ehinger Wren är dock försiktigare i den frågan.

– Det är viktigt att vi verkligen går igenom det här innan det införs. Så att vi inte sätter oss i en sits som inte blir bra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!