I slutet av 2019 lämnade Johnny Karlberg SD. Han var då partiets toppnamn, i dag är han vilde. Trots SD:s protester har han valt att sitta kvar i kommunstyrelsen.
Under början av 2020 har Johnny Karlberg funderat på att gå med i något annat parti, men så blir det inte. Istället tänker han i andra banor. Nu anmäls därför ett nytt parti för registrering; Motalapartiet.
– Jag läser mellan raderna att folk är trötta. Det kvittar vad folk än säger så blir väljarna irriterade, säger han.
Att starta eget innebär enligt Karlberg flera fördelar.
– Man slipper alla partipiskor och associationer till andra. Det är lättare att sätta upp fingret i luften och lyssna vad som är viktigast i Motala just nu, vad är det som väljarna vill ha just nu, säger han.
Opinionens åsikter tänker han få fram genom fler medborgardialoger, något han föreslagit tidigare.
– Jag ville ha det för alla partier. Inte bara haft tio minuters frågestund utan att man hade avsatt ett par timmar varje månad med open-mick och så får man svara på alla jobbiga frågor. Så får man se vad folk har för åsikter, säger han.
Han tänker också att en grupp på sociala medier, exempelvis facebook, skulle kunna vara ett verktyg.
– En grupp som är öppen för alla där det inte är så mycket politisk tillhörighet utan att man också kan ta åt sig av kritik. Det skulle inte vara något moderatorfält som stänger bort kommentarerna. Man får försöka vara det nya partiet som vågar ta kritik och vågar svara på frågorna även om de är jobbiga. Man kan inte vara alla till lags, säger Johnny Karlberg.
Opinionen kan ju svänga, hur skulle du hantera det?
- Jo, men då har man ofta sagt något för snabbt och då vet man inte vad opinionen är, säger han.
Vad skulle partiet driva för frågor?
– Enbart lokala frågor. Men det handlar inte om att tänka så mycket 100 år framåt utan vad som är viktigt just nu. Vad är det som får väljarna att gå i taket? Att man kan vara den rösten och ifrågasätta beslut som kan ha inverkan på framtiden, säger han.
Skulle andra partier kunna beskriva detta som populistiskt?
– Nej, det tycker jag nog inte. Ett riksdagsparti kanske måste tänka på vart de är på väg och vilken väg som de vill staka ut, men i den lokala politiken finns så mycket färdiga regler redan. Det handlar mer om sunt förnuft, säger han.
I dagsläget har partiföreningen färre än tio medlemmar och registreringen av partiet pågår.