De tre tjejerna går nu sista året på vård- och omsorgprogrammet på Carlsund utbildningscenter i Motala; Tilde Flink, Carolina Pettersson och Jolinne Pettersson. Under deras sista år på gymnasiet ingick det att starta upp ett eget Ung Företagsamhetsföretag (UF-företag). Initialt bestämde sig trion för att vinsten skulle gå till ett bra ändamål och den produkt de skulle säljas förknippas med ändamålet. I oktober 2019 hade de idén klar och företaget döptes till Safe Delivery UF.
– Vi hade varit inne på jättemycket men sedan från ingenstans kom det här. Vi visste från början att vi ville skänka pengar, säger Carolina.
Det är kanske inte en helt vanlig utgångspunkt för ett UF-företag, berättar tjejerna. De kände till en del välgörenhetsorganisationer men de ville veta mera och samlade på sig information som till slut ledde till resultat.
– Vi hade mejlkontakt med en på Läkarmissionen som ville hjälpa oss. Hon förklarade vilka projekt de hade som vi kunde engagera oss i, berättar Tilde.
Genom kontakten på Läkarmissionen fick de klart för sig vad organisationen stod för och var och för vilka de arbetade.
– Vi läser en kurs i skolan som heter barnhälsovård. Då läste vi om barnkonventionen och då är det så mycket regler där som ingår men som inte sköts. Vi fick då en tankeställare och vi ville specialisera oss på barn och mammor, att man vid förlossningar är så utsatta, säger Carolina och att det blev ett sjukhus i östra Kongo, Panzisjukhuset i Bukavu, grundat av Denis Mukwege, vinnare av Nobels Fredspris. Där våldsutsatta kvinnor och undernärda barn får vård.
Safe Delivery UF säljer sina specialdesignade nyckelringar som består av symboler och text som förknippas med säkra förlossningar och allas rätt att leva. Man valde också att skänka 20 procent av vinsten till Läkarmissionens arbete i Kongo men man hade som utgångspunkt att skänka 40 procent men fick då nej till detta från UF. Men Tilde, Carolina och Jolinne stod på sig och ville inte gå lägre än 20 procent.
– Det är därför vi gör det här, för att göra skillnad, säger Carolina.
Safe Delivery UF känner sig motarbetade på grund av att de skänker en del av sin vinst.
– Man har inte ett företag för att skänka pengar har man sagt till oss från juryhåll, säger Carolina och menar att det skulle vara anledningen till att deras företag snubblat på mållinjen och inte nått ända fram. Man har därför ändrat sig, formulerat om en del men skänker lika mycket.
– Vi la fram det lite snyggare så det låter lite bättre för juryn säger Tilde.
Men kan ni inte strunta i välgörenheten och istället gå vidare och vinna UF-tävlingar?
– Jo, vi har talat om det men att skänka är hela vår idé. Många av våra kunder köper för att de vet att vi skänker så mycket pengar.
Trion medger trots viss besvikelse att de alla utvecklats mycket i sitt arbete med UF-företaget.
– Man har utvecklats som människa väldigt mycket, säger Carolina.
Deras handledare, Jimmy Andersson, UF-lärare på Carlsund håller med.
– Nivån är ruskigt hård och tuff. De har varit på topp men inte räckt till ända fram. Jag tycker att juryn i vissa lägen varit lite för hård mot dem. De här tjejerna brinner för förlossningsvården i Kongo. Det är fantastiskt stort.
Närmast väntar Saab Arena, torsdag 5 mars då cirka 200 UF-företag från hela Östergötland ställer ut. De kommer även att delta på Motala Expo 2020, den 13 - 14 mars.