"Vi vill att man börjar prata om det här"

Det är en stor brist på jour- och familjehem i Motala kommun. För att försöka hitta nya familjer har socialtjänsten nu skickat ut brev till vårdnadshavare med barn i grundskolan.

Behovet av jour- och familjehem är stort i Motala kommun.

Behovet av jour- och familjehem är stort i Motala kommun.

Foto: isabell Höjman/TT/arkiv

Motala kommun2019-10-08 22:00

Det är resurs- och placeringsgruppen som arbetar med att hitta nya familjer, som kan tänka sig att ta emot barn och ungdomar i utsatta situationer.

– Vi har ett stort behov av både jourhem och familjehem men söker även kontaktfamiljer och kontaktpersoner, säger socialsekreterare Ida Delsander.

Som jourhem måste man vara beredd på att kunna ta emot ett barn eller en ungdom för akut boende och placeringstiden kan variera från ett dygn upp till ett halvår. Här är man också anställd av socialtjänsten, vilket innebär att en vuxen alltid måste finnas på plats i hemmet.

Om man istället har möjlighet att erbjuda ett familjehem innebär det ett ansvar på längre sikt. Enligt resurs- och placeringsgruppen varierar längden på en sådan placering. Här är det behov, syfte och mål som styr.

Varför har ni skickat ut brev till vårdnadshavare med barn i grundskolan?

– Förhoppningen är att nå ut till så många som möjligt. Vi vill att man börjar prata om det här för att se vilka möjligheter man har att ställa upp. Alla vet inte vad det innebär att vara jourhem eller familjehem, säger Ida Delsander.

Kan man inte ta emot någon på heltid finns det andra sätt att hjälpa till. Som stödfamilj kan man öppna sitt hem för någon varannan helg till exempel.

Enligt Ida Delsander krävs ingen utbildning för respektive uppdrag. Alla får handledning under arbetets gång.

– Det gäller att ha en vilja och kunna erbjuda kärlek och trygghet i hemmet.

Behovet av jour- och familjehem är stort i Motala kommun. (Bilden är en arkivbild).
Behovet av jour- och familjehem är stort i Motala kommun. (Bilden är en arkivbild).
Karta: Motala kommun Socialkontoret
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!