"Vi känner att vi måste hänga med"

"Digitala tjänster för alla" heter ett projekt på två äldreboenden och två LSS-boenden i Motala.

Kollegorna Åsa Siira (till vänster) och Amanda Gustafsson (till höger) från Båtsmansgatans LSS-boende i Motala föreläste för kollegor från ett annat boende om projektet "Digitala tjänster för alla".

Kollegorna Åsa Siira (till vänster) och Amanda Gustafsson (till höger) från Båtsmansgatans LSS-boende i Motala föreläste för kollegor från ett annat boende om projektet "Digitala tjänster för alla".

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2020-03-08 16:00

Projektet, som även Motala bibliotek är en del av,  går ut på att bibliotek- och omsorgspersonal ska bli bättre på att stötta boenden och besökare i dagverksamhet i användandet av digitala tjänster. 

Ansvariga för projektet på LSS-boendet Båtmansgatan i Motala är två personer ur personalen , Åsa Siira och Amanda Gustafsson.

– Vi har många 90-talister boende hos oss och vi känner att vi måste hänga med, det blir ju mer digitalt, säger Amanda Gustafsson. Hennes kollega säger att de två fick erbjudandet om att vara med i projektet via sin chef Rosane Moborn Andersson. 

Moborn Andersson säger att de på boendet arbetar för brukarnas självständighet och delaktighet.

– Och jag tror att det här kommer att göra att många kommer att klara fler moment i sitt liv själva.

Med anledning av ett gott resultat för projektet på boendet bad hon enligt ett pressutskick de två anställda att dela med sig av kunskaperna och erfarenheterna till sina kollegor på Lasarettsgatans LSS-boende i Motala.

Under föredraget berättades bland annat att ursprunget till projektet var att Region Östergötland ville kompetensutveckla och stötta bibliotekspersonal i deras arbete med bland annat personer med funktionsnedsättning. 

I ett tidigare projekt om taltidningar såg man att tidningarna inte användes så mycket konkret på boenden.

– Det berodde mycket på att kunskapen hos personalen saknades, säger Åsa Siira.

Därför startades 2018 projektet "Digitalt först med användaren i fokus" för att kompetensutveckla bibliotekspersonal om digitala tjänster.

– Det är det som de har med sig i det här projektet, så vi har mycket backup av bibliotekspersonal.

Under föredraget gavs många exempel på digitala hjälpmedel, exempelvis appar som kan underlätta vardagen på olika sätt för brukarna. 

Alla de anställda som jobbat med projektet på olika boenden har träffats vid fyra utbildningstillfällen. Efter varje utbildningsdag har de på sina arbetsplatser i tre veckor handlett hyresgäster och besökare. Detta har sedan följts upp med brukare och personal.

Deltagande kommuner är, förutom Motala, Åtvidaberg och Ödeshög. Enligt Regionbibliotek Östergötland syftar projektet bland annat till att hos kommunerna förankra vikten av att boendena har trådlösa nätverk som brukarna kan använda. 

 Åsa Siira och Amanda Gustafsson säger att de vill fortsätta föra ut kunskaper och erfarenheter till andra arbetsplatser även efter projektets slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!