I tre omgångar har kommunen satsat för att den egna personalen ska vidareutbilda sig till förskollärare. Det har handlat om anställda i verksamheten som jobbat 80 procent, studerat 20 procent och fått vissa kostnader för exempelvis litteratur betalda. Avsikten har varit att hantera bristen på utbildade förskollärare.
Men nu är det slut på satsningen.
– Vi har en grupp om nio som blev färdiga förskollärare i våras och en som blir klar till årsskiftet, men de är de sista. Det har fungerar bra, vi har fått förskollärare och de har bidragit till verksamheterna genom att de spridit sina kunskaper, säger verksamhetschef Yvonne Larsen.
Orsakerna till att man nu väljer att inte satsa på detta är flera. Det har varit tufft för personalen, men det är också en ekonomisk fråga.
– Dessutom finns det råd från Sveriges kommuner och landsting, SKL, som bedömer att det varken är möjligt eller rimligt att förvänta sig att kommunerna ska bekosta sådana insatser. Det är inte kommunernas ansvar att finansiera lärares grundutbildning. Det är statens, säger Yvonne Larsen och fortsätter:
– Men det är också så att det har kostat oss en hel del.
Nu tittar kommunen istället på andra lösningar för att hantera bristen på utbildad personal. En del handlar om att undersöka möjligheten att anställa assistenter inom förskola som hanterar kringuppgifter så att förskollärarna kan fokusera på undervisningsuppdraget. En annan lösning handlar om att organisera sig så att resurserna används så effektivt som möjligt.