Trio får fängelse efter blodig misshandel

Gärningsmännen hade offrets blod på sina händer. Nu har de dömts till fängelse.

Tre män har dömts till fängelse för grov misshandel.

Tre män har dömts till fängelse för grov misshandel.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Motala kommun2020-03-10 22:00

I februari 2018 blev en Motalabo misshandlad i sitt hem. Tre män sökte upp honom i bostaden och gav sig på honom med sparkar och slag mot huvud och kropp när han låg på köksgolvet. Det ledde till smärta, blodvite och skada i form av svullnad.

Nu har Linköpings tingsrätt dömt gärningspersonerna, som är i 30-50-årsåldern, för grov misshandel. Straffet blev ett år och sex månaders fängelse vardera. En av männen döms även för egenmäktigt förfarande då han tog med sig offrets bankkort från lägenheten.

Trion ska gemensamt betala skadestånd till målsägaren med 17 500 kronor.

Samtliga av de inblandade är bekanta med varandra. Under rättegången uppgav gärningsmännen att de begett sig hem till lägenhetsinnehavaren efter uppgifter om att denne hade behandlat sin flickvän illa. Två av dem erkände att de utövat visst våld men inte i den utsträckning som åklagaren påstått. Den tredje förnekade brott. 

Domstolen anser det dock utrett att den gemensamma planen var att angripa målsägaren och att männen begick gärningen tillsammans och i samförstånd. Offrets blod påträffades på samtligas händer och kläder i samband med att de greps.

Tingsrätten betecknar misshandeln som särskilt hänsynslös då offret låg försvarslös på golvet samt att den skedde överraskande och helt utan provokation i hemmet.

Trion frias däremot från övergrepp i rättssak. Rätten anser inte att det är bevisat att de tog med sig målsägarens mobiltelefon för att hindra honom att tillkalla polis eller ambulans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!