Temperatursänkning blev riksnyhet

Motala kommuns översyn av inomhustemperaturen blev en riksnyhet sedan kommunalrådet Kåre Friberg (M) uttalat sig om filtar på äldreboenden. Nu har kommunen fått förklara sig.

Hur kallt det ska vara inomhus i Motala kommuns olika verksamheter utlöste en riksstorm efter politikeruttalande om filtar på äldreboenden.

Hur kallt det ska vara inomhus i Motala kommuns olika verksamheter utlöste en riksstorm efter politikeruttalande om filtar på äldreboenden.

Foto: Anders Wiklund/TT

Motala kommun2019-09-25 20:00

I somras berättade MVT att fastighetsenheten behövde spara på energiåtgången. För att tjäna in fem miljoner skulle verksamheterna få nöja sig med respektive lägstatemperatur enligt olika regelverk. Nyheten utlöste en mindre lokal storm i sociala medier.

Under tisdagen uppgav Aftonbladet i en serie granskande kommunreportage att temperaturen på Motalas äldreboenden skulle sänkas till 20 grader. Och i det sammanhanget uttalade sig kommunalrådet Kåre Friberg om filtar till dem som fryser.

Inte heller nu lät reaktionerna vänta på sig. I två dagar har Motala kommuns kommunikationsenhet fått hantera en uppsjö upprörda Facebook-inlägg, mejl och telefonsamtal. 

Kommunen fick därför på sin hemsida förtydliga energisparandet och upprepa att regler om lägsta temperaturer ska gälla och där får det på vårdboenden inte vara kallare än 22 grader. 

Och till MVT säger Kåre Friberg:

–  Jag nämnde filtarna som en möjlighet för den som ändå fryser vid högre temperaturer, om det så skulle vara 28 grader. Det är ju individuellt när vi känner oss frusna.

Motala kommuns kommunikationschef Sofia Löf menar att förtroendet för Motala skadats av uppståndelsen och att det brustit både i intern och extern kommunikation om vad energifrågan gällt.

– Rutinerna hur det ska kommuniceras i stora frågor får ses över. Alla som blir tillfrågade måste kunna ge samma svar. Här fick –  oklart hur –  ett missförstånd uppstå och vi fick hantera ett fruktansvärt tryck, säger hon.

Karta: Motala kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!