Syftet:"Vi ska öva på riktiga resenärer"

Efter ett halvår med förberedelser reser idag 80 personer till Lübeck. Bakom resan står elever från Hotell- och turismprogrammet.

Nane Kaewcharoen, Liam Richardsson och Saga Elwin är tre av eleverna från Carlsund som under måndagen åker iväg med 50 betalande resenärer till Lübeck.

Nane Kaewcharoen, Liam Richardsson och Saga Elwin är tre av eleverna från Carlsund som under måndagen åker iväg med 50 betalande resenärer till Lübeck.

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-12-02 14:30

När de flesta gymnasieeleverna sitter i skolbänken och läser teoretiska ämnen åker idag 26 elever från Carlsund till Lübeck, som researrangörer. Resan är en del av deras studieplan och involverar en hel skolklass.

– Vi jobbar inte bara teoretiskt, utan även praktiskt, säger Liam Richardsson som är en av eleverna i årskurs 2 på Hotell- och turismprogrammet. 

Tillsammans med sina klasskamrater arrangerar de en fyra dagar bussresa till Lübeck i Tyskland. Med på resan finns även 50 betalande resenärer.

– Syftet är att vi ska öva på riktiga resenärer. Vi jobbar väldigt nära arbetslivet efter gymnasiet, säger eleven Saga Elwin och förklarar att de har två inriktningar på sin utbildning: hotell och konferens samt guide och resor. Beroende på inriktning har eleverna haft olika ansvarsområden.

– Vi har samarbetat, men jobbat med olika arbetsuppgifter, säger hon.

Jimmy Andersson är lärare i entreprenörskap på Carlsund och en av de som coachat eleverna. Han förklarar att resan till Lübeck är en återkommande del i tvåornas studieplan.

– De lyfts att få jobba så här och tar jättekliv hela tiden, säger han och tillägger:

– Funkar inte förberedelserna när de sen är i skarpt läge, så är det de själva som får hantera det.

Men fram tills avresedagen tycker eleverna att allt har allt gått enligt planerna.

– Det har gått så smidigt att våra lärare trodde vi hade glömt något, säger Saga Elwin. 

Vad har varit svårast hittills?

– Att hitta fakta om Lübeck. Nästan allt står på tyska, säger Liam Richardsson och berättar att han kommer vara guide under resan. 

– Och alla småsaker som måste klaffa och gå ihop för att få ett flyt, tillägger Saga Elwin.

Eleverna tycker att de har lärt sig mycket under förberedelserna.

– Vi har lärt oss samarbeta, planera och hålla i en resa, säger Saga Elwin.

Men resan har även utvecklat dem på personliga plan.

– Jag vågar ta för mig mer och har blivit bättre på att uttrycka mina åsikter, säger eleven Nane Kaewcharoen och får medhåll från Liam Richardsson:

– Jag har lärt mig att ta mer ansvar, säger han.

Resan börjar i Motala, tar en natts stopp i Helsingör i Danmark och fortsätter sedan till Lübeck. Under resan arrangerar eleverna bland annat guidad tur och underhållning på bussen. Men de gör ingen vinst på resan.

– Vi ska lära oss, inte tjäna pengar, säger Saga Elwin.

Liam Richardsson tycker att den största utmaningen inför resan var att hitta fakta om Lübeck. 
"Nästan allt står på tyska", säger han.
Liam Richardsson tycker att den största utmaningen inför resan var att hitta fakta om Lübeck. "Nästan allt står på tyska", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!