Stipendium ska ge utsatta chans att idrotta

Familjer som inte har råd att låta sina barn idrotta ska få hjälp. Genom ett stipendium ska kommunen gå in och betala medlemskap och resor.

Stipendium föreslås ge barn vars familjer inte har råd att kunna ägna sig åt idrott.
(Arkivbild)

Stipendium föreslås ge barn vars familjer inte har råd att kunna ägna sig åt idrott. (Arkivbild)

Foto: Pierangelo Roberto/Mostphotos

Motala kommun2019-10-13 18:30

Alliansen hade som vallöfte att alla sjuåringar skulle få ett medlemsskap i en idrottsförening betalt för att få fler unga att röra på sig. Bildningsförvaltningen såg dock flera problem med upplägget och de borgerliga partierna valde då att gå vidare med ett annat upplägg.

Det upplägget innebär att familjer som inte har råd att låta sina barn i åldrarna 6-18 år idrotta ska kunna få medlemskap, material och resor betalda genom ett stipendium från kommunen. Stipendiet söks av idrottsföreningarna och vilka som beviljas avgörs av en grupp bestående av personal från bland annat skola, föreningsliv och socialtjänsten.

Upplägget för stipendiet har dock fått Solidariskt Motala att se rött.

– Vi tycker att det här blir väldigt utpekande. Vi är tillbaka där man står med mössan i hand och får allmosor. Jag mår dåligt av det, säger Helen Isacsson (S), andre vice ordförande i bildningsnämnden.

Alliansens Mark Henriksson (M) tillbakavisar dock kritiken:

– Vår ambition är att göra detta på ett sätt som inte blir utpekande eller kränkande. Referensgruppen kommer att sköta det här diskret. Barnens kompisar kommer inte att få reda på att man fått den här ekonomiska hjälpen.

S, V och MP hade ett motförslag om att stötta alla barn i kommunen genom höjda föreningsbidrag och genom inrättandet av en fritidsbank där man kan låna redskap. Men de lösningarna tror Mark Henriksson inte på eftersom de 300 000 kronor som avsatts då inte skulle ge så stor effekt utslaget på alla idrottsföreningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!