Söderman: "Vi har kommit in på spåret"

Hälsocenterprotesterna, ett häktat kommunalråd och öppnandet av Godegårds skola. Det har varit ett händelserikt första år vid makten för Alliansen.

Kenneth Söderman (L) fick oväntat gå in som tjänstgörande ks-ordförande i Motala, efter att den ordinarie ordföranden blev anhållen och sedan häktad, misstänkt för allvarliga brott.

Kenneth Söderman (L) fick oväntat gå in som tjänstgörande ks-ordförande i Motala, efter att den ordinarie ordföranden blev anhållen och sedan häktad, misstänkt för allvarliga brott.

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-12-26 10:00

Valresultat var långt ifrån entydigt, men till slut valde Alliansen att ta över styret i Motala. Men att styra utan att vara säker på att få igenom sin politik har varit utmanande. Tjänstgörande kommunstyrelseordförande Kenneth Söderman (L) anser dock att de har mycket att vara nöjda över.

– Ja, att vi kommit in på spåret så att vi kan börja genomföra saker och ting. Och så Godegårds skola. Det kommer man ju aldrig ifrån, säger han och fortsätter:

– Sedan är jag nöjd att samarbetet i Alliansens går så bra. Det är alltid en utmaning när man är flera partier. Vi var överens i vårt valmanifest, men sedan dyker det upp många frågor i vardagen om hur saker ska genomföras. När man kommer i skarpt läge och ska dra ner på verksamheter då är det påfrestande.

Om jag skulle fråga kommuninvånarna, vad tror du att de är mest nöjda med?

– De uppe i Godegård är naturligtvis nöjda. Men många känner nog en frustration att vi fått lägga ner flera saker. Det har jag respekt för. Samtidigt tror jag också att många människor uppskattar att vi inte bara drar iväg och slösar pengar och att vi försöker effektivisera den verksamhet som vi har.

Finns det något som ni hade velat göra annorlunda?

– Maten på dagstugorna.

Samtidigt menar Kenneth Söderman att det inte var ett politiskt beslut. Den indragna matserveringen kom från tjänstemännen. Det fråntar dock inte politikerna ansvaret säger han.

– Vi skulle ha varit mer uppmärksamma på effekterna och konsekvenserna. Det tycker jag att vi har lärt oss.

En annan läxa är att de behöver förbättra sin kommunikation och förklara både för medborgarna och medarbetarna vad besluten innebär.

Ni kritiserade det förra styret för att de inte kommunicerade tillräckligt och på rätt sätt. Nedläggningen i Godegård var ett sådant exempel. Varför lärde ni er inte läxan då?

– Man inser först när man är i det att det inte räcker att säga det till förvaltningschefer och verksamhetschefer. Det måste vidare till enhetschefer också. Det är en lärdom som vi gjort.

Alliansen styr i minoritet. Kenneth Söderman använder ordet "utmaning" för att beskriva situationen. Och det har varit utmanande. Inte förrän besluten klubbats i fullmäktige kan de vara säkra på att få igenom sin politik.

– Det är inte det lättaste att styra på det sättet. Vi försöker och kommer att försöka ännu mer, att sondera med oppositionen för att se om vi kan hitta samsyn där det går. Ibland gör vi det inte, men i vissa fall kanske vi kan hitta en framkomlig väg om vi pratar med varandra.

Finns det något som ni inte gått fram med därför att ni inte tror att ni skulle få igenom det?

– Nej, men när vi är i minoritet så är det viktigt att vi känner att det här kan vi få igenom. Det handlar om hur vi förankrar det. Vi kommer att föra fram förslag som vi tror på och sedan ska vi försöka att tidigt hitta lösningar.

Oppositionen är delade i två läger, pratar ni helst med SD eller Solidariskt Motala?

– Vi pratar med alla, men vi har inte sonderat möjligheten att hitta lösningar med andra än S-sidan. Sådana samtal har vi inte fört med SD.

Hur ställer ni er till att föra sådana samtal med SD?

– Vi har haft svårare att se någon tydlig linje med dem. Så fort det har dykt upp någonting så fokuserar de så mycket på invandrarfrågorna att vi känner att vi inte kommer fram, säger Kenneth Söderman och fortsätter:

– Det är mer öppet och mer seriöst med S. De har en vana att styra och en vana i det politiska hantverket. SD är mindre vana och de söker ibland stöd till höger och ibland till vänster. Det gör oss lite frustrerande.

Under året har Alliansen flera gånger stött på patrull. Ett antal förslag: hälsocentret, dagstugorna och kulturskolans avgift har rivits upp eller förändras mot ursprungsförslaget.

– Det är ändå små frågor ekonomiskt sett. När det gäller hälsocentret så är den frågan inte avgjord än. Nu kommer först frågan om att avgifterna behöver höjas. Det ärendet kommer nog att komma upp igen.

Dagstugorna liksom kulturskolan vill Kenneth Söderman inte se som nederlag. Istället använder han ordet kompromiss.

– Det var inte så att vi backade. Det är risken som man får ta när man styr i minoritet. Det kan bli en kompromiss.

Samtidigt är han kritisk till hur oppositionen agerar. Alliansen anser att Solidariskt Motala har alldeles för lätt att säga nej utan att komma med konkreta motförslag.

– Vi tycker att oppositionen är lite väl populistisk ibland. De stödjer kanske inte våra förslag, men de hade också behövt spara om de hade styrt. 

Förra mandatperioden beskrev partikamraten Kjell Fransson kommunens ekonomi som ett svart hål.Kollegorna i M hade som främsta vallöfte att spara i verksamheterna. Och Alliansen har haft fullt fokus på ekonomin. Samtidigt är det en tuff situation. I år går bildningsnämnden back 19 miljoner kronor, socialnämnden 26 miljoner.

– Vi kom igång sent och med nya nämndledamöter. Det gjorde att effekterna av besparingarna kom igång alldeles för sent.

Ett annat problem har varit att det saknats kontroll på det ekonomiska läget. Socialnämndens siffror har varierat med miljonbelopp mellan månaderna när man plötsligt hittat nya utgifter som inte budgeterats. Nu menar dock Kenneth Söderman att man har kontroll.

2020 ska ni banta 65-70 miljoner kronor. Hur ska det gå till?

– Bildning, och i viss mån socialnämnden, säger att de har koll på det här. Om det inte inträffar något oväntat. Jag har en tillförsikt att vi kommer få ordning på det. 

Samtidigt menar Kenneth Söderman att staten måste ta ett större ansvar. Och han är kritisk hur statliga beslut stundom slår mot kommunerna.

– Ta Arbetsförmedlingen som exempel. Nu drar de sig tillbaka. Men kommunerna har primäransvaret för medborgarna. Då blir det vi som får gå in.

Ert parti har varit drivande i frågan om Arbetsförmedlingen. Nu säger du att det inte är en bra idé.

– Det är två olika saker. Att omstrukturera är en sak, att dra sig tillbaka en annan. Vi ser gärna andra aktörer istället, inte att staten måste dra sig tillbaka. Men att det faller tillbaka på kommunen är inte bra.

Motala behöver spara. Samtidigt finns det stora behov. Nya förskolor måste byggas, ett nytt äldreboende planeras, tomter tillskapas. Och så finns det stora önskemål. Bandyhall bland annat.

Har ni pengar till det?

– Nej, vi har inte det. Men man måste kanske göra saker även om de inte står överst på prioriteringslistan. Det är ju en fråga om hur det påverkar ekonomin för driften. Sedan är det så att man i en kommun måste gasa och bromsa samtidigt.

Är en skattehöjning ett alternativ?

– Nej, vi har sagt i valmanifestet att vi inte ska höja skatten. Vi vill skjuta den frågan framför oss så länge som möjligt. Först vill vi effektivisera, när vi tömt ut allting och det inte kommer mer pengar från staten då kan det bli så. Vi vill inte ta den lätta vägen.

Kan du lova att ni inte höjer skatten under mandatperioden?

– Det kan man aldrig lova. Vi ser ju hur verkligheten är. Vi kan inte göra tokiga saker för att inte höja skatten. Det är vår ambition att inte höja skatten, men vi måste anpassa oss.

Förutom utmaningen med minoritetsstyre och det tuffa ekonomiska läget har en annan stor händelse påverkat Alliansen. Att kommunens högste politiker, Kåre Friberg (M), gripits av polis slog ner som en bomb och Kenneth Söderman fick över en natt axla ansvaret som tjänstgörande kommunstyrelseordförande.

– Det var chockartat. Vi hade krismöte och det första var att ta till sig att det här hade hänt. Sedan fick vi ta reda på hur ser hans almanacka ut och se till att allting fungerar som förut. Allt skulle rulla på, säger han och fortsätter:

– Jag fick gå in och ta tag i det som skulle göras, både det som var trevligt och mindre trevligt. Alla har inte mått bra. Men det har gått bra och ingen kan säga att det inte rullat på.

Vad händer nu?

– Bollen ligger hos Moderaterna.

Hur länge står du till förfogande?

– Jag har sagt att jag kör tills vidare. De försöker att hitta en lösning. Sedan har vi ju problemet att han inte har avgått, men även utan det kan man ju få fram en person. Och det har de inte än.

Kan du tänka dig att sitta hela mandatperioden?

– Det är en fråga jag inte svarar på. Jag utgår från att moderaterna hittar någon.

De har öppnat för att ta någon från ett annat parti.

– Jo, jag vet det. Och jag har fått frågan också, men inte formellt.

Har du svarat något?

– Jag har sagt att jag hoppas att de hittar någon och att de får återkomma när deras process är klar. Det skulle kännas fel att gå ut nu och säga att jag kan. De håller på med sin process och de har namn som de funderar på.

Året går mot sitt slut. Kenneth Söderman får frågan om de vill göra några förändringar under nästa år, men han konstaterar att än finns begränsat med medel för att dra igång nya satsningar. 

– Vi måste dra ner först och ha koll på ekonomin.

Vad skulle ni vilja göra?

– Vi skulle vilja ha fler hallar och vi behöver fler förskolor och äldreboenden. Vi tittar längre fram än de kommande tre åren som en budget sträcker sig. Vi ska ta fram en långsiktig investeringsplan på tio år. Vi vill inte bara göra som oppositionen och gå ut och säga att det ska byggas hallar.

Blir det några satsningar 2020?

– Vi ska kontrollera ekonomin, men vi kommer också att öppna det nya äldreboendet. Det är en stor sak. Vi planerar för flera förskolor. Det är stora åtaganden. Och vi ska reinvestera, vi ska bland annat laga potthål.

Motala kommun

Den kommunala skattesatsen för Motala kommun 2020 är 21,70 kronor. Den totala skattesatsen är 33,25.

Kommunen har ett minoritetsstyre genom Alliansen, som består av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Flest mandat i kommunfullmäktige har Socialdemokraterna, följt av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Vid utgången av 2018 hade kommunen 43 687 invånare (Källa: SCB)

Medelinkomsten i kommunen var 301 000 kronor (Källa: SCB/2017)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!