Socialnämnden i Motala har inte hittat någon bra lösning för att hantera de individärenden som kommer in till dem. Därför har man behövt samla ärendena på sina möten för att enklare kunna besluta om dem. Anledningen är att bara de ledamöter som ska ta beslut i ärendena ska få tillgång till materialet.
– Nu gör vi så att sekretesshandlingarna trycks upp och delas ut på sammanträdet. Då har vi fått besluta att när vi kommer till de här ärendena försöker vi sätta dem i en klump, så är det bara ordinarie ledamöter som är inne i rummet, säger Maths Andersson (L), socialnämndens ordförande.
Maths Andersson berättar även att ärendena betraktas som extra känsliga och att man då inte vill skicka ut dem till hela nämnden i deras digitala system. Men om de inte kan skickas ut i förväg är det svårt för de ansvariga att vara pålästa.
– Lagstiftningen säger att vissa saker får inte delegeras till ett myndighetsutskott. Vi har ett myndighetsutskott som fattar alla individärenden, smått som stort. Men av någon anledning har lagstiftningen gjorts om på det sättet för ett antal år sedan, och vi har åkt med litegrann på att vi alltid gjort så här. När det gäller faderskapsfastställande, förändring gällande barnbidrag och den typen av bidrag. De måste då tas i en socialnämnd, säger Maths Andersson.
Idag försöker socialnämnden avsluta med individärendena och på så sätt dela upp mötet och låta dem som inte ska ta beslut i frågan gå ut.
– Det kan ta tjugo minuter för ett ärende, och då måste de andra sitta utanför och vänta, för vi kan inte avsluta sammanträdet. Det skulle också bli snett om vi ska öppna ett nytt nämndsammanträde och bara ha med de här ärendena. Då har vi exkluderat de som är valda och ersättare, säger Maths Andersson och fortsätter:
– Det är inget jättebra beslut, för det blir lite konstigt att säga att folk ska gå ut för att de inte har behörighet, eller jo alla har skrivit på en sekretessförsäkran, men för att minimera det här med att pappren går runt.
Är det ni gör idag en permanent lösning?
– Nej vi gör det tillsvidare, de jobbar på nya system och försöker förfina och kanske förbättra.
Har det varit så att det har spridits information?
– Nej, det har jag inte hört om här. Det är katastrof om det skulle göra det, säger Maths Andersson.