I januari påbörjar socialnämnden sitt arbete med att ta fram en plan för hur man ska lösa den ekonomiska situation som nämnden står inför under det nya året. Nämnden har med sig ett underskott från 2019 och tappar även bidrag från migrationsverket samt att det har tillkommit åtta miljoner kronor extra inom färdtjänsten.
– Vi får att göra för att klara hem de där 29 miljonerna. Vi vill göra det så tidigt vi kan på året för att få dem att falla ut under året. Annars är risken att vi inte får någon tid på oss att minska kostnaderna utan att det bara flyter på, säger Maths Andersson (L), socialnämndens ordförande.
På vilket sätt?
– Vi ska ta fram en effektiv och ändamåslenlig plan för kompetensförsörjning. Åtgärderna är tidssatta och ska ske under 2020, säger Maths Andersson.
Man hoppas också på att kunna spara genom digitalisering.
– Nyckelfri hemtjänst, men det är ju bara en mindre del, det här kommer man jobba med på hela IT-området. Vi sa också i samband med det att det finns möjligheter att lösa tillsyn via trygghetskameror, som vi kommer att jobba vidare med.
Finns det risk för varsel?
– Vi behöver alla personer men de måste vara på rätt plats, säger Maths Andersson.
Kan det bli fråga om att lägga ner verksamheter?
– Det ska vi inte utesluta. Vi måste gå igenom all icke lagstadgad verksamhet, och det har vi redan börjat med. Vi ska främst göra det som ålagt oss i de lagar vi har att följa och styra efter.
Marianne Walter (S), 2:e vice ordförande i socialnämnden, berättar att det är viktigt för Solidariskt Motala att det finns ett bra underlag för att ta grundade beslut.
– Vi måste ha konsekvensanalyser och riskanalyser i det underlaget. Nu har de mindre pengar i sin budgeten än vad vi har lagt i vår budget. Man har lagt nio miljoner mindre i socialnämnden och det måste vi förhålla oss till och tänka på hur vi kan hjälpa till med, säger Marianne Walter (S), 2:e vice ordförande i socialnämnden.
Alliansen pekar på att man måste se över vilken typ av icke lagstadgad verksamhet man ska bedriva, vad tycker ni om det?
– För mig som socialdemokrat så är ju det här välfärdsfrågor, det handlar inte om att det är lagstadgat, utan om vi satsar på de här grupperna så kanske vi får igen det senare. Vi tänker olika, säger Marianne Walter.