SMS-tjänst påminner om brandvarnarkoll

Brandvarnare kan rädda liv och så här års är det extra aktuellt. Nu finns en sms-tjänst som påminner om kontroller av brandvarnares funktion.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap driver en sms-tjänst som påminner om kontroller av brandvarnares funktion

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap driver en sms-tjänst som påminner om kontroller av brandvarnares funktion

Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Motala kommun2019-11-29 15:00

Sms-tjänsten skyddadigmotbrand.se drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). 

– Det är väldigt viktigt att man testar funktionen i brandvarnaren, säger Marcus Årskog som är pressekreterare på MSB om sms-tjänsten. 

Tjänsten har funnits i några år och enligt vad Marcus Årskog uppger har man fått en ganska bra respons på den. Den är enligt Årskog en del i Aktiv mot brand, en kampanj som enligt dess webbsida är ett samarbete mellan myndigheter, försäkrings-, bostads- och brandskyddsbranschen samt kommunernas räddningstjänster.

– Aktiv mot brand är en pågående kampanj som i slutändan ska rädda liv, få ner antalet bränder, förklarar Marcus Årskog.

Förutom sms-tjänsten ska detta enligt Årskog ske genom:

– Olika informationskampanjer till de olika målgrupperna i allmänheten så att man ska bli mer medveten. Det handlar om att upptäcka bränder, att brandvarnare är viktigt. Det handlar också om hur man ska agera om en brand uppstår.

Tidigare år har de enligt Marcus Årskog i kampanjen vänt sig särskilt till studenter. Detta är något som de också fortsätter att göra nu.

– I undersökningar har vi upptäckt att studenter faktiskt har ett sämre brandskydd än många andra målgrupper i samhället. Det är för att man precis har flyttat hemifrån och man är van att ens föräldrar tar ansvar för en, förklarar Årskog.

Man anmäler sig till sms-tjänsten på webbsidan skyddadigmotbrand.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!