Skolornas idrottshallar räcker inte till

I flera år har idrottsklubbarna klaga på bristen på halltider. Nu börjar även skolorna få problem att klara de nya kraven på idrott i läroplanen.

Från och med i höst ska skoleleverna ha mer idrottsundervisning.(Arkivbild.)

Från och med i höst ska skoleleverna ha mer idrottsundervisning.(Arkivbild.)

Foto: Sten-Åke Stenberg

Motala kommun2019-10-31 06:00

Från och med i höst ska skoleleverna ha mer idrottsundervisning. Den utökade timplanen innebär 20 timmar mer idrott under mellanstadiet och 80 timmar mer under högstadiet. För kommunens del innebär det enligt en rapport om fritidslokalerna en ökning med ungefär 17 pass om året för varje klass. I idrottshallar som redan är fullbokade dagtid innebär det problem, exempelvis Mariebergsskolan, Dansäter, Zederslund och Skolgårda.

– Man ser i genomgången att det är fullbelagt i vissa hallar dagtid. När det nu ska vara mer idrott innebär det att vi kommer att behöva titta på olika lösningar, säger bildningschef Per-Arne Sterner.

I rapporten lyfts ett förslag om att bussa elever mellan idrottshallar. Samtidigt konstateras att det både tar tid, belastar miljön och kostar pengar.

– Vi behöver titta på andra alternativ. All idrott behöver kanske inte ske i en idrottshall. Man skulle exempelvis kunna ha morgongymnastik i klassrummen, säger Mark Henriksson (M), bildningsnämndens ordförande.

– Man kan ha olika rörelseprojekt som är pulshöjande aktiviteter och som skulle kunna räknas in i ämnet idrott utan att ske i idrottshallen. Sedan ingår det också teori i idrottsämnet och det behöver inte heller ske i idrottshallen, fyller Per-Arne Sterner i.

Rapporten menar dock att behovet av ytterligare hallutrymme behöver utredas djupare. Då bör man också titta på vad som kan göras med de hallar som kommunen redan har. Förutom idrottslektionerna finns i dag ett önskemål från flera idrottsföreningar om ytterligare halltider på kvällarna.

– Vi ska också göra en utredning om hur halltiderna ska fördelas på ett bättre sätt mellan föreningarna. Det tror vi kan lösa delar av den här problematiken. Sedan är det också så att vissa idrotter, som fotboll, kanske får acceptera att vara utomhus lite längre, säger Per-Arne Sterner och fortsätter:

– Samtidigt blir det en avvägning för då kan det behövas satsningar på konstgräs.

Sedan kommunen tog över Fria Intermilias lokaler och skapade Ekenässkolan har lokalpoolen fått ytterligare en hall, dock inte fullstor. 

Behövs det fler hallar?

– Om man ska tolka den analys som gjorts hittills så finns det ett sådant behov, säger Mark Henriksson och fortsätter:

– Sedan är det en avvägning mellan en rad olika behov och utifrån vad vi som kommun har råd med.

Från och med i höst ska skoleleverna ha mer idrottsundervisning. (Arkivbild)
Från och med i höst ska skoleleverna ha mer idrottsundervisning. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!