Inriktningen har varit ett bostadsområde som även kan erbjuda evenemang. Det senare innebär att det nu ska göras något definitivt av Lokverkstan.
Förutom Lokverkstan visar den västsvenska byggkoncernens första skiss att även vinkelbyggnaden som rymmer Bona folkhögskola ska bevaras. Dessutom sparas, efter samråd med länsstyrelsen, vissa skyddsvärda fasader.
Övrigt rivs – inte minst den stora plåtverkstaden.
– Skulle den användas kräver det alltför höga saneringskostnader. Nu river vi, men får ändå sanera en hel del efteråt, säger Sernekes affärsutvecklare Mats Nyström.
Idéutkastet ska nästa år ska ligga till grund för kommunens detaljplanearbete. Det visar ett 150-tal bostadsrätter i två- till fyravåningshus. En yta reserveras för någon kommunal verksamhet, som förskola eller LSS-enhet. Mindre butiker kan också rymmas i de nya huskropparna.
– Det har varit ett område med liv och kraft, det vill vi återföra, säger Mats Nyström.
Han ler när frågorna blir detaljerade om byggnadernas placering på skissen.
– Det enda jag med säkerhet kan säga idag är att det inte kommer att se ut så här. Det här är en idé att utgå ifrån, förklarar han.
Gestaltningen blir viktigt i kulturmiljön längs kanalen mellan Verksta'n och Motala centrum. Serneke vill att det nya området ska bjuda ännu en upplevelse.
Detaljplan och finansierad sanering – mycket ska komma på plats. Därför svårt att säga när projektet kan vara klart. Mats Nyström gissar att det kan ta allt mellan två och fem år.