SD: "Inför integrationsplikt i Motala"

SD vill att kommunen ställer större krav på nyanlända. Därför föreslår de införandet av integrationsplikt.

SD vill införa integrationsplikt.

SD vill införa integrationsplikt.

Foto: Mostphotos

Motala kommun2019-11-02 12:59

I en motion till kommunfullmäktige föreslår SD att Motala skapar en integrationsplan som redogör för kommunens skyldigheter gällande integration. Man vill också förtydliga den enskildes ansvar och skyldigheter.

I förslaget ingår också att införa integrationsplikt, ett sorts kontrakt mellan kommunen och nyanlända. Några av de krav som då ska ställas är att delta i SFI-undervisning och lära sig svenska, bli anställningsbar, delta i samhällsorienterande undervisning och hitta eget boende. Om inte kraven fullföljs föreslår SD att sanktioner vidtas. Enligt motionen skulle det kunna vara indraget socialbidrag eller kortare kontrakt på lägenheter som kommunen ordnat.

– Vi tror att det är bra att det ställs krav. Det är även för den enskildes skull. Om man inte vet vad som förväntas av en så är det svårt att leva upp till det, säger Johnny Karlberg (SD).

Är det nödvändigt med krav och hot om sanktioner för att skapa integration?

– Jag tror att det är det. Och det finns ju krav på dig och mig om vi exempelvis skulle bli arbetslösa, säger Johnny Karlberg.

Kommunalråd Kåre Friberg (M) konstaterar att en del av de krav som SD tar upp redan är sådant som kommunen kräver i dag.

– Men det som du läser upp för mig nu tycker jag låter som rimliga krav att ställa, säger han.

Vidare konstaterar Kåre Friberg att SD:s förslag nu ska genomgå den sedvanliga utredningen som sker med alla motioner. Först därefter blir det beslut i fullmäktige om förslaget vunnit gehör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!