Framtidens simhallspersonal ska utbildas i Motala. Det genom ett nära samarbete mellan Carlsund utbildningscentrum och Motala simhall.
– Vi blir ensamma om den här utbildningen i Östergötland. Den närmaste finns i Degerfors, säger Hans Egbert.
För gymnasieskolan är utbildningen ett sätt att höja kvaliteten på barn- och fritidsprogrammet. Elever som börjar hösten 2020 kan välja inriktning badpedagog inför sitt andra läsår, inom programmets inriktning fritid och hälsa.
– Fritid och hälsa har inte haft någon tydlig yrkesutgång. Nu får vi det och det tror jag kan locka elever, säger lärare Jöns Samuelsson.
Han fortsätter:
– Vi förlägger en del av utbildningen i simhallen. Praktik och vissa kurser hålls där.
En badpedagog har utbildning i bland annat ledarskap, livräddning och simundervisning. I arbetsuppgifterna ingår till exempel att anordna olika vattenaktiviteter och utforma utbildningsprogram.
– Den stora delen av jobbet är att ta hand om människor, att skapa trivsel och trygghet, säger simhallens chef Thomas Martinsson.
Han vittnar om svårigheter med att få tag i personal till lediga tjänster och menar att utbildningen kan möta det behovet samt höja yrkets status. Badpedagoger kan även arbeta inom andra områden, som i sporthallar.
Har Lalandias planerade etablering i Motala spelat roll?
– Det finns många simhallar i Östergötland och alla är lika viktiga, säger Thomas Martinsson.
– Det är en ren bonus om det blir arbetstillfällen där, säger Jöns Samuelsson.