Så mycket betalar Platen för kommunens borgen

Bostadsstiftelsen Platen har gjort om och utökat sina lån. Det nya upplägget innebär en ny borgensavgift till kommunen på upp emot sex miljoner kronor.

Bostadsstiftelsen Platens huvudkontor.

Bostadsstiftelsen Platens huvudkontor.

Foto: Arkiv MVT

Motala kommun2019-11-01 20:00

Kommunen och Platen har tillsammans ordnat en lösning som möjliggör för bostadsstiftelsen att ta lån via kommunernas gemensamma organ, Kommuninvest. Det innebär lägre kostnader för Platen. Dessutom har man höjt summan som Platen lånar, bland annat för att finansiera pågående och kommande byggnationer.

Kommunen går i borgen för Platens lån, men den nya överenskommelsen innebär också att den borgensavgift som bostadsstiftelsen betalar till kommunen ändras.

– Vi har följt alla konstens regler där och hittat en godkänd lösning. Det finns nu en femårsplan som blir en bättre lösning både för Platen och kommunen, säger kommunalråd Kåre Friberg (M).

Den nya avgiften ligger på mellan 0,41-0,49 procent mot tidigare på 0,35 procent. Omsatt i pengar innebär det att man går från att betala omkring två miljoner kronor i dag till upp emot fem, sex miljoner när lånet är fullt omsatt.

– Det här gynnar kommunen och vi tror att det också kan gynna hyresgästerna framöver eftersom Platens lån totalt sett blir billigare, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

Om det här nu är en bra lösning, varför har det inte gjorts tidigare?

– För det har inte funnits ett sådant här samarbete mellan kommunen och Platen tidigare. Nu finns det ett tätt samarbete, säger Kåre Friberg.

Hans åsikt delas dock inte av Elias Georges som anser att man även tidigare arbetat tillsammans.

Ändrade lån ger ändrad avgift för Platen.
(Arkivbilder. Montage)
Ändrade lån ger ändrad avgift för Platen. (Arkivbilder. Montage)
Karta: Bostadsstiftelsen Platen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!