Kommunen har låtit göra en genomlysning av hur behoven av lokaler ser ut framöver. För skolans del visar den på att det framöver kommer att saknas ett stort antal platser. År 2028 saknas 480 platser i centralorten. Men redan i dag är det problematiskt.
I skolorna finns cirka 4900 elever och man har plats för 5250. Problemet är bara att man inte rekommenderas att fylla skolorna till max eftersom risken då ökar för elevkonfrontationer och problem. Skulle rekommendationen om att bara fylla till 90 procent hållas innebär det att det redan i dag saknas omkring 200 elevplatser.
– Vi har väldigt behov. Det här är ingen hemlighet, det är så som det ser ut, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M).
Kommer ni att bygga en ny skola?
– Vi vet inte exakt i dag hur vi ska gå vidare. Vi behöver fler platser, men om det betyder att vi bygger ut befintliga skolor eller om vi bygger en ny skola får vi se. Det är en komplex fråga att se vad som gör mest nytta, säger Mark Henriksson.
Statistiken visar att alla centrumskolor ligger kring sitt maxtak för hur många elever som man kan ta emot och enligt rapporten finns det elever som erbjuds skolskjuts till andra enheter på grund av platsbrist. Vissa skolor har plats för fler elever, men inte möjlighet att ta emot dem därför att kökets kapacitet att ordna skolmat är begränsad.
Sedan Charlottenborgsskolan stängdes har tjänstemännen börjat titta på hur man bäst ska använda tomten och vad som ska hända med skolan. Eftersom marken är detaljplanelagd för en skola skulle den kunna vara ett alternativ framöver.
– Vi vet att det finns behov av en ny centrumskola, men frågan är om det är rätt plats. Samtidigt kan man lösa sådant genom att ändra upptagningsområden, säger bildningschef Per-Arne Sterner.
I övrigt ska rapporten om skolbehoven sammanställas tillsammans med alla andra nämnders behov och sedan blir det en politisk fråga vilka investeringar som man ska gå vidare med. Mark Henriksson medger att det är en lite frustrerande process eftersom de bara kan påtala behoven, men sedan inte styr helt över vad som händer.
Rapporten visar att det behövs en ny skola redan i dag, varför har det inte hänt något tidigare?
– Vi kan bara uppmärksamma att behoven finns. Men vi inom Alliansen vill åtgärda det här så fort som möjligt. Problemet är att det finns många behov, säger Mark Henriksson.
Skolans behov kommer att ställas mot behovet av exempelvis nya äldreboenden och fritidsanläggningar. Samtidigt har kommunen en ansträngd ekonomi och bildningsnämnden står inför nya besparingar.
Har ni råd att starta en ny skola?
– Det är därför som vi har en mer restriktiv ekonomisk hållning. Det är för att vi ska kunna göra investeringar och kunna göra de utökningar som krävs, säger Mark Henriksson.
När Solidariskt Motala styrde lyftet då och då diskussioner om ett framtida behov av en ny skola, men det togs inga beslut och det inleddes inga djupare utredningar.
– Jag kan bara beklaga att det här kommer några år för sent. Vi har kanske inte vågat agera utan väntat för att se hur behoven faktiskt ser ut. Man vill ju heller inte bygga för mycket eller bygga på fel ställe, säger Helen Isacsson (S).
Men borde ni inte tagit fram de här analyserna tidigare och agerat?
– Med facit i hand, ja. Frågan har varit uppe, men det är också svårt att veta hur staden växer och man vill ju inte heller stå med halvtomma lokaler, säger Helen Isacsson.