Så kommer lucia att firas i Motala

Någon luciakröning i kyrkan blir det inte i år, men visst lever firandet kvar. Den tionde december framträder 80 barn och ungdomar på Kulturakademien.

Sånglekar och mycket skratt blir det när Fiffi Olsson och Anna Gullman värmer upp med sina körelever.

Sånglekar och mycket skratt blir det när Fiffi Olsson och Anna Gullman värmer upp med sina körelever.

Foto: Rita Furbring

Motala kommun2019-12-03 07:30

Kulturskolans körer med barn och ungdomar mellan 7-20 år är i full gång med träningen.

– Vi älskar lucia här. Barnen längtar till efter höstlovet, när vi får börja med repertoaren, säger sångpedagog Anna Gullman.

Hon berättar att hon reagerade när hon i sociala medier nyligen läste kommentarer om att luciafirandet är på väg att försvinna. Även om det inte blir någon luciakröning med en Motalalucia, upplever Anna Gullman att intresset är stort att få fira högtiden, åtminstone bland de åldersgrupper som hon och hennes kollegor jobbar med.

– Det här är körernas högtid. Den stora fördelen med lucia är att körerna får stå i centrum.

Till sin hjälp har hon Fiffi Olsson samt Lena Tjäder. Tillsammans jobbar de nu med att slipa på både gammalt och helt nytt material så att det ska sitta hos alla kördeltagarna lagom till den stora luciakonserten. Närmare 20 sånger och flera solonummer väntar.

Är det inte svårt att lära ut så mycket till så många barn?

– Vi har ett väloljat maskineri, säger Anna Gullman och skrattar.

Det blir mycket prat och skratt under Voxstarz repetition. Kören värmer upp med olika sånglekar innan det är dags för lucia- och julsångerna, som även innehåller stämmor. Det spritter i benen på några barn medan andra inflikar roliga händelser, som inte rör körlektionen. På frågan hur gamla barnen i gruppen är svarar Anna Gullman att de är mellan nio och tio år. 

– Och lite elva, säger Malva Strömquist.

Karta: Kulturskolan Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!