Så är avtalen mellan kommunen och Lalandia

900 sidor ska reglera kommunens 61-miljonersaffär med Lalandia. Där talas om krav på stugbyggen, miljonbelopp i viten och osäkerheten kring detaljplanerna.

Kommunen gör sig redo att gå vidare med avtalen med Lalandia.

Kommunen gör sig redo att gå vidare med avtalen med Lalandia.

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-10-13 13:25

På måndag ska fullmäktige ta beslut om tre avtalen i affären med Lalandia. I ett avtal säljer kommunen marken till ett bolag och i ett avtal säljs bolagets aktier till Lalandia. 

– Markförsäljningen blir det en ren affär mellan två kommunala parter. Fullmäktige kommer att ta upp avtalet för godkännande på måndag, men man skriver inte på förrän det är klart att villkoren i aktieöverlåtelseavtalet är uppfyllda, säger mark- och exploateringschef Hanna Hammarlund.

Lalandia har redan skrivit på, men även med underskrifter gäller inte avtalet förrän fem villkor är uppfyllda. Det första gäller att detaljplanerna vunnit laga kraft. Där finns en deadline om 1 juni 2021.

– Om det är en eller två detaljplaner som inte är på plats kan affären ändå genomföras. Men det gäller ju inte om det är hela detaljplanen för Folkets Park eller Aquadomen. Men det skulle vara möjligt att gå vidare även om miljödomstolen exempelvis inte godkänner planen för Mariebergsängen, säger Hanna Hammarlund.

Hur är deadlinen satt?

– Man vill inte ha för långa villkorstider i ett avtal. Här har vi tagit i med marginal, men om det skulle behöva justeras någon månad kan parterna komma överens om det.

Det andra villkoret rör att lantmäteriet ska göra en fastighetsbildning, vilket kommunen mest ser som formalia. Tredje villkoret är att fullmäktige ska ha beslutat om att bygga en kommunal simhall. Blir det inte så får Lalandia marken.

Vad får de betala för den då?

– De får marken. Den fanns med i värderingen om 61 miljoner kronor så rent krasst betalar Lalandia för mark som de inte får. Men det kommer att bli en simhall. Behovsanalysen är klar och nu tittar man på om den ska byggas i egen regi eller om kommunen ska hyra. Ambitionen är att den ska byggas.

Fjärde kravet är att Lalandia ska ha sålt 300 av sina 550 planerade bostäder.

– Det är Lalandia som inte vill tvingas att köpa marken om de inte lyckas sälja tillräckligt med stugor. Det är ju också så att vi vill försäkra oss om att projektet blir som vi enats om, så att det inte bara byggs 50 stugor, säger Hanna Hammarlund.

Sista villkoret är att Lalandia ska inom ett år efter att övriga villkor uppfyllts ha fått bygglov för badanläggningen och minst 300 semesterbostäder.

Varför kräver ni inte att man ska ha byggt?

– Ett bygglov gäller i två år och när man har kommit så långt in i processen är risken minimal att de hoppar av. Då har de ju sålt 300 stugor. Det finns risker med allt, men man kan inte friskriva sig från alla. Det är inte affärsmässigt.

Om villkoren om stugförsäljning inte genomförs trots att detaljplanerna kommer på plats har kommunen enligt avtalet rätt att kräva vite av Lalandia på 8,5 miljoner kronor för sina kostnader.

– Våra totala kostnader har varit större, men 8,5 miljoner är kostnader vi haft för detaljplanerna och utredningar. Men vi kan ju exempelvis inte tvinga Lalandia att betala 22 miljoner kronor som kommunen lagt på Wetternbyn om det inte blir någon affär, säger Hanna Hammarlund.

Det sista avtalet rör etableringens genomförande och innehåller bland annat regler för bygget och trafiklösningar som kommunen ska få på plats som en utbyggnad av rondellen vid Chop-Chop och att stänga Varamovägen för genomfart.

– Kommunen står för de insatserna på samma sätt som vi brukar. Vi gör likadant när vi bygger bostadsområden eller bygger ut för företagsetableringar i Bråstorp, säger Hanna Hammarlund.

Fotnot: En längre version av artikeln finns på mvt.se

Lalandias anläggning i Billund.
Lalandias anläggning i Billund.
Lalandiaaffären

2017 tecknade kommunen ett markanvisningsavtal med Lalandia. Utifrån avtalet har kommunen tagit fram fem detaljplaner, planer som överklagats.

Köpeavtalen är nästa steg. Kommunen har ett lagerbolag som Lalandia får köpa aktierna i. I ett seperat avtal regleras hur kommunen säljer marken till lagerbolaget. Ytterligare ett avtal reglerar genomförande av etableringen.

Avtalen är villkorade med fem villkor. Först när de är uppfyllda betalar Lalandia 61 miljoner kronor och får tillgång till marken.

Karta: Lalandia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!