Så används pengarna till nya naturreservatet

Kommunen får miljoner för att bygga upp det nya naturreservatet vid Karlshult. Nu vill man dra igång arbetet.

Nu ska kommunen satsa på det nya naturreservatet vid Karlshult.

Nu ska kommunen satsa på det nya naturreservatet vid Karlshult.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Motala kommun2019-09-06 22:00

Redan 2011 föreslog länsstyrelsen att ädellövskogsområdet vid Karlshult, bortanför reningsverket, skulle bli naturreservat. Men det hela drog ut på tiden eftersom man behövde avvakta vad som skulle hända med riksväg 34. Nu är frågan åter aktuell och kommunen har av Naturvårdsverket beviljats nära 3,5 miljoner kronor för bildandet av ett nytt naturreservat. Det är pengar som samhällsbyggnadsnämnden nu vill börja använda. Därför har man ansökt hos kommunstyrelsen om att få tillgång till 800 000 kronor i ett första skede.

– Det man vill göra nu är att iordningställa gångvägar och stigar så att man enklare ska kunna röra sig i området. Önskan är ju att göra området mer tillgängligt för allmänheten, säger Kenneth Söderman (L), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Pengarna från Naturvårdsverket ska också framöver användas till bättre skyltning, röjning i skogen samt iordningställande av bänkar, grillplatser och parkeringsplatser. Man ska också ta fram nytt informationsmaterial.

Från kommunstyrelsens sida ställer man sig positiv till att Motala nu får ytterligare ett naturreservat.

– Det är klart att det är bra att medborgarna får en ökad möjlighet att ta det av det här natursköna området. Det är också bra att det nu kommer att bevaras för kommande generationer, säger oppositionsråd Elias Georges (S) och fortsätter:

– Det här ökar Motalas attraktivitet och därför är det viktigt att vi tar tillvara på den naturrikedom som finns här.

Karta: Karlshults naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!