Robotkatter nya sällskapsdjur på äldreboendet

Katterna jamar, spinner och rör på sig som vilken katt som helst. Men de här katterna är inga vanliga katter, de är elektroniska.

May Gehlin och Ulla-Britt Norén Nilsson från Lions Club Motala Blåklinten lämnade över katterna till Strandvägens äldreboende.

May Gehlin och Ulla-Britt Norén Nilsson från Lions Club Motala Blåklinten lämnade över katterna till Strandvägens äldreboende.

Foto: Jennifer Mayer

Motala kommun2019-10-10 11:45

– Det har visat sig att de ska vara väldigt bra för dementa, berättar Ulla-Britt Norén Nilsson som tillsammans med sin föreningsväninna May Gehlin är på plats på Strandvägens äldreboende för att lämna över de två robotkatterna. 

I samband med Lionsdagen den åttonde oktober passade Lions Club Motala Blåklinten på att skänka två elektroniska katter till äldreboendet. Förhoppningen är att katterna ska skapa lugn och minska oro hos de äldre. 

Och gåvan föll väl ut direkt.

– Det här är så jag blir tårögd, säger 91-åriga Anna-Greta Axén medan hon kliar ena katten under magen. 

Anna-Greta berättar att hon har haft en rad olika djur under sitt liv. Bland annat kor, hästar och hundar. Men även katter. 

Hon har sett fram emot robotkatternas ankomst. 

– Jag älskar den här, fortsätter Anna-Greta Axén och ler nöjt när katten spinner av beröringen från hennes hand.

Robotkatterna kostar 3500 kronor plus moms och på avstånd är de väldigt lika levande katter. Att de dessutom kan kurra, jama och slicka på tassarna gör att de ger ett verklighetstroget intryck. Anna-Karin Duwa som är enhetschef på Strandvägens äldreboende tror att de är först ut med katterna i Motala kommun. 

– Mina kollegor på de andra äldreboendena blev avundsjuka när jag berättade om katterna på dagens möte. Faller det väl ut kan det absolut bli något som fler ta efter och jobbar med framöver, berättar Anna-Karin Duwa.

Katterna kommer till en början finnas tillgängliga för alla på äldreboendet att lära känna. Därefter är tanken att de ska finnas som ett komplement till andra alternativa behandlingar inom framförallt demensvården. Om det faller väl ut är förhoppningen att det på sikt kan leda till minskad medicinering och högre livskvalitet hos vissa individer.

– Det här är ett hjälpmedel som kan hjälpa dem som är långt gångna i sin demens. Det ultimata är om det kan fungera mot oro och ångest hos personer som vi annars inte når fram till, säger Anna-Karin Duwa och tillägger:

– Det var häftigt att se hur de boende tog emot det. Jag har inte sett något vi jobbat med förut som gett en så omedelbar respons.

Från Lions Club är de glada över det positiva mottagandet av gåvan.

– Det här är ett sätt att hjälpa de äldre när samhällets resurser inte räcker till, säger May Gehlin.

Anna-Greta Axén och Sini Manninen kelar med en av robotkatterna.
Anna-Greta Axén och Sini Manninen kelar med en av robotkatterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!